onsdag, augusti 29, 2007

Hispig


Min man är en Hemnet junkie. Nu har han redan flyttat in i ett annat hus...

Vi ska åka och titta på det ikväll. Jag har lite ont i magen...







Uppdatering torsdag kväll:

Vi leder budgivningen...!!! :-o


Men det kommer nog inte att vara länge.

måndag, augusti 20, 2007

Dagens bästa citat


Apropå att föda upp sina barn på vegetarisk mat:

"Jag har köttisar* på mitt jobb som aldrig ätit kikärter eller linser. Eller quorn eller tofu. Däremot äter de scans köttbullar en gång i veckan, köttfärs två gånger i veckan och korv en gång i veckan och hävdar att de äter varierat."


* köttätare


Och nej, det var inte jag som sa...

Men är det inte lite ironiskt att en påläst vegan som jag blir skickad till dietist av BVC, medan de där "vanliga" mammorna (som de ovan beskrivna) inte blir det? Jag brukar tacka ja till dietistbesöket, och det minst lika mycket för dietistens skull som för min, för de dietister jag har varit hos påstår sig inte ha läst ett enda poäng vegetarisk näringslära under hela sin fyraåriga utbildning. Ändå har dessa dietister inte varit särskilt gamla. Är det inte underligt? Mitt besök hos dem ger dem en chans att läsa in sig på ämnet, och hittills har de varit glada och tacksamma över att ha fått en anledning.

Och jovisst har jag fått (med beröm) godkänt av dem.

onsdag, augusti 08, 2007

Bokmal(in)


Ja, eva-l hade rätt när hon i kommentarerna till detta inlägg sa att det går utmärkt att amma och läsa samtidigt. Mitt Stieg Larsson-dilemma löste sig på detta vis (jag la boken på amningskudden och bebisen framför, se bild nedan -- dock ammar jag ju inte just på bilden).




Sammantaget med veckorna jag var ledig före nedkomsten har jag läst mer än på många år. Jag har ju jobbat i bokhandel (för evigheter sen) och med rabatten där var det omöjligt att låta bli att komma hem utan minst tre fyra böcker i veckan, så nu håller jag på med att gå igenom hela min bokhylla för att försöka komma ikapp med läsningen. Plus att jag dessutom köper nya böcker då och då, så det är en del jag har att gå igenom...

Ett axplock av de böcker jag har hunnit läsa:

En spricka i kristallen av Cecilia von Krusenstierna. (Var sådär.)
Kalla det vad fan du vill av Marjaneh Bakhtiari. (Underbar!! Fantastiskt rolig, särskilt om man som jag har umgåtts en del med iranier. Hon skulle göra sig som ståuppare.)
Finns det liv på Mars? av Inger Edelfeldt. (Älskar hennes böcker men denna var en besvikelse.)
Svinalängorna av Susanna Alakoski. (Läste den som höggravid, och tårarna sprutade. Usch, vad bra.)
Mitt första liv av Bodil Malmsten (Utlämnande... men jag blev ändå lite besviken. Kanske för att jag har älskatälskatälskat hennes tidigare böcker [romanerna], kanske för att klippen ur recensioner på omslaget är så översvallande.)
Intimitet av Hanif Kureishi. (En av mina favoritförfattare. Den här boken är... hemsk. Tankeväckande. Filosofisk.)
Resa med lätt bagage av Tove Jansson. (Vilket underbart njutbart språk hon har! Denna novellsamling gillade jag mycket.)
Den siste samurajen av Helen Dewitt. (En överraskning! Liknar inget annat jag tidigare har läst. Fängslande tegelsten, snyggt uppbyggd. Handlar enkelt beskrivet om en gosse som vid späd ålder behärskar ett antal olika språk, bland annat klassisk grekiska, och hans jakt på sin pappa.)
Varulvsvalsen av Sigge Eklund. (En stor besvikelse faktiskt. Boken hänger inte ihop rent tekniskt, och väcker för många frågor angående exempelvis personernas uppträdande för att den ska vara det minsta trovärdig.)
Hundhuvud av Morten Ramsland. (Också den en besvikelse... Men jag läste hela ändå. Den jämförs med flera av mina favoritförfattare [vilka vill jag inte ens nämna, för det är en skam och en skymf!] vilket förstås ställde mina förväntningar på en hög nivå. Vilket den inte nådde upp till. "Mustig krönika" kan man väl kalla den... men den var ändå inte särskilt bra. Alls.)
Handbok för tankspridda av Johan Rapp. (Det roligaste med den är att jag hela tiden glömde att lämna tillbaka den till dess rättmätiga ägare... ;-) Jo, den innehåller en hel del kul anekdoter, men den hade kunnat göras ännu mycket roligare, framför allt med lite redigering. Är jag arbetsskadad?!)
Två sorters drömmar: Kvinnoliv i Mellanöstern av Sophie Heine. (Wow, vilken intressant bok. Här intervjuas kvinnor i Jordanien, det på många sätt modernaste landet i Mellanöstern. Vad döljer sig egentligen under slöjan? Eller snarare vem? Eller ännu snarare vilka? För kvinnor har tusen och ett skäl till att bära slöja, och det är mycket spännande att få ta del av deras tankar. Liksom deras slöjlösa medsystrars. Vi får läsa tankar av universitetslärare, bondflickor, gamla tanter, hög och låg. En helt ny värld öppnar sig genom denna bok. Läs!)


Igår läste jag Norsk för svensker under amningssessionerna. Av den anledningen att det känns som om min hjärna håller på att ruttna och långsamt lösas upp i ljummen bröstmjölk. Men också för att jag hittade den (boken!) på mitt skrivbord och blev påmind om att jag måste lämna tillbaka den till bror. Jag har (tyvärr!!) inte pluggat vare sig danska, norska eller isländska på grund av att det ingick i B-kursen när jag läste svenska A i Göteborg men i A-kursen i Lund, dit jag flyttade sen. Bummer. Alltså blev det nu norska. Roliga ord jag har hittat:

sprette sprette spratt sprettet = skutta (bokmål)
dette dett datt dotte = dimpa (nynorsk; rätt kul ord på svenska också)
kvekke kvekker kvakk kvekket = bli skrämd (bokmål)
støkke støkk stokk stokke = bli rädd (nynorsk)


Ja, dessutom läser jag ju såklart en hel del böcker om barn; bäst har jag tyckt om Philip Hwangs Spädbarnets psykologi och Växa och upptäcka världen av Hetty van de Rijt och Frans X Ploij. Nu läser jag Anna Wahlgrens Barnaboken. Man kan tycka vad man vill om hennes metoder och hennes person, men boken är överraskande underhållande.

fredag, augusti 03, 2007

Somma rea


I bästa Språkpolisanda publicerar jag här en skylt igen.



Tagen på en av våra stora, rikstäckande elkedjor: Elgiganten. Halva pris? "Somma rea"? 599 vadå? Stenkulor? Äpplen? ("Enheten, ta alltid med enheten", ekar det i mitt huvud av matteläraren på högstadiet...) Och nu 298 vad? Slutligen, vad är det egentligen man försöker sälja?! "SD /60E". Jahapp. Inte hjälpte det att titta på kartongerna som låg under skylten, på dem stod det också just bara denna märkliga bokstavs- och sifferkombination.

Säljande?

onsdag, augusti 01, 2007

Stora mjölkfyllda




Visst blir man lite tuttfixerad när man ammar, men det är väl inte bara jag som ser vad det står på den här skylten? Tagen på Ica Maxi. Ursäkta bildkvaliteten men kortet är taget i hastigheten med min mobil, jag var lite stressad för det var så mycket folk...