lördag, oktober 23, 2010

Livsavgörande bok

Vad kan jag säga. Blogguppehåll igen, totalt oplanerat. Jag har varit helt dränerad på energi, både utifrån och inifrån. Nu hoppas jag att komma tillbaka.

En händelse igår som såg ut som en tanke och som kan bli en räddning: lillsonen, i kläng-, klätter- och utforskaråldern, vräkte ner en bok från en bokylla igår. När jag skulle ställa tillbaka den igen och tittade på den undrade jag var den kom ifrån. Jag kände inte igen den, men den såg läst ut. Dock alltså inte av mig. Hade jag lånat den av någon? Inget namn i.

Boken heter Positiv energi och är skriven av psykiatern Judith Orloff, och när jag tittade på baksidestexten kände jag med en gång att den talade direkt till mig:

"Har du alltid bråttom och är på god väg att bli utbränd? Tar du på dig för mycket och är du rädd för att säga nej? Har du mentala bitmärken efter att ha åderlåtits av energivampyrer? Blir du utmattad och uppgiven av allt våld du ser och hör på nyheterna? I så fall lider du av en osynlig energikris."

Så beskrivs att det inte räcker med de traditionella råden om att äta och sova bra och motionera, utan man behöver komplettera sitt energiintag med ett medvetande om sin intuition och själva livsenergin som genomströmmar allt på jorden och dra nytta av detta. I boken formuleras tio "recept" på hur det går till:

* Väck din intuition och föryngra dig.
* Hitta en fruktbar andlig väg.
* Utforma en energimedveten inställning till kost, motion och hälsa.
* Alstra positiv känslomässig energi för att motverka negativitet.
* Utveckla hjärtcentrerad sexualitet.
* Öppna dig för flödet av inspiration och kreativitet.
* Skratta, pyssla om dig och upplev förnyelse på retreat.
* Locka till dig positiva människor och situationer.
* Skydda dig mot energivampyrer.
* Skapa överflöd.


Jag har bara börjat läsa men känner mig oerhört entusiastisk; denna bok förenar allt jag tror på och jag känner dessutom att jag har varit på rätt väg tidigare; såväl min indiska "guru" som min KBT-terapeut har varit inne på dessa områden, mest indiskan förstås. Tänk att få denna djupare förståelse för energin som genomsyrar allt och som finns beskriven i så många urgamla kulturer men inte blev på modet i västvärlden utan trycktes ner och förträngdes, så till den milda grad att bokbränningar anordnades. Det ska bli så spännande att jobba med att utveckla min intuition och att dra nytta av min känslighet och förmåga att känna andras problem, istället för att låta det dra ner mina energinivåer.

Just nu suger jag åt mig av visdomsorden "Being the best people we're capable of being brings wholeness to a broken world." (Översättningen till svenska är pinsamt usel, så här föredrar jag att använda originalets ordalydelse.)

Den här boken känns fantastisk för mig. Den tillsammans med yogan kommer verkligen på djupet att förändra mitt liv. Jag känner det.