måndag, augusti 20, 2007

Dagens bästa citat


Apropå att föda upp sina barn på vegetarisk mat:

"Jag har köttisar* på mitt jobb som aldrig ätit kikärter eller linser. Eller quorn eller tofu. Däremot äter de scans köttbullar en gång i veckan, köttfärs två gånger i veckan och korv en gång i veckan och hävdar att de äter varierat."


* köttätare


Och nej, det var inte jag som sa...

Men är det inte lite ironiskt att en påläst vegan som jag blir skickad till dietist av BVC, medan de där "vanliga" mammorna (som de ovan beskrivna) inte blir det? Jag brukar tacka ja till dietistbesöket, och det minst lika mycket för dietistens skull som för min, för de dietister jag har varit hos påstår sig inte ha läst ett enda poäng vegetarisk näringslära under hela sin fyraåriga utbildning. Ändå har dessa dietister inte varit särskilt gamla. Är det inte underligt? Mitt besök hos dem ger dem en chans att läsa in sig på ämnet, och hittills har de varit glada och tacksamma över att ha fått en anledning.

Och jovisst har jag fått (med beröm) godkänt av dem.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Är inte dietister ofta kvar i "ät så mycket kolhydrater och så lite fett som möjligt"-tänket? Jag har hört sägas att de utgör en av det paradigmets sista bastioner, men jag har nästan aldrig träffat en dietist, i alla fall inte pratat mat med en. De jag pratar mat med brukar vara träningsdårar och/eller kroppsbyggare.

Anonym sa...

Mmm, helt otroligt!
Tror jag vill komma till samma som dig när det blir dags, en "nyutbildad" dvs :-)

crrly sa...

rasmus: Jag vet inte faktiskt! :)


wero: Japp!

Anonym sa...

det är konstigt att det fortfarande är norm att föda upp sina barn på kött när det finns så många alternativ. You go grrl!
/morry

Anonym sa...

Det kanske beror på att man då och då läser om föräldrar vars barn har dött av undernäring pga att de enbart gett barnet vegetarisk mat.

crrly sa...

morry: Tack tack!


paul: Ja, det är sorgligt att kvällspressen vinklar det som de gör och inte tar upp det det verkligen handlar om (okunniga idioter till föräldrar, vilket inte har det minsta med att vara vegetarian att göra). En fullvärdig vegetarisk kost dör man verkligen inte av.

Anonym sa...

håller med dig, jag ger bara veg.mat till dotera min, har du bra tips på recept så tar vi tacksamt emot!!

crrly sa...

anna o alma: Vad kul! Nja, än så länge är det bara bröstmjölk som gäller här! :) Men jag kan ju återkomma i ämnet.

Anonym sa...

Jag är uppfödd på pannkaka typ. Jag kan inte påminna mig om att det någonsin serverades något riktigt nyttigt och näringsrikt hemma hos oss när jag var liten. Behöver jag säga att jag var ett knubbigt barn? Jag har fortfarande problem med vikten och har kämpat med det i hela mitt liv. Jag är vegetarian nu och försöker sköta mig men ändå funkar det inte riktigt liksom.

Så, om man vill göra sina barn en tjänst så är det att se till att de äter så hälsosamt som möjligt eftersom uppväxten lägger grund till så mycket.

Jag tycker det är kanonbra att ni verkligen bryr er, alla föräldrar skulle vara som ni!

Jag kommer definitivt, om jag bestämmer mig för att bli förälder någon gång, försöka ge mitt barn så bra förutsättningar som möjligt.

PGW sa...

Oj där föll min illusion om att dietister vet nåt. Jag som har börjat luska om vegetarisk kost och hoppades hitta någon kunnig människa. Har du tips på länkar med bra info och gärna recept?

crrly sa...

pgw: Vad kul! Länkar: www.vegan.nu och www.vegetarian.se
www.vegania.nu är suverän, massa bra recept.

Vill du ha boktips så hör av dig!

Anonym sa...

Hej! Jag sökte på vegania.nu, men länken är stendöd.
Tänkte det kunde vara bra att veta.

Hälsningar
Kalle G
Solna