söndag, juni 29, 2008

crrly spräcker myter

Tänk att det uppenbarligen florerar så många dumma myter om barn, precis som om alla barn är likadana. Här spräcker jag några av de dummaste:

* Alla barn älskar att åka vagn. Knappast. Det finns en hel del barn, från nyfödda till äldre, som avskyr sin vagn. Vad folk än säger.
* Alla barn somnar i vagnen. Nä, de som har fullt upp med att gallskrika somnar knappast.
* Alla barn älskar att åka bil. Eh. Nej.
* Alla barn somnar i bilen. Absolut inte. Det finns många barn som inte kan somna i bilen förrän de har kommit upp i tonåren. Och då sover de väl å andra sidan nästan jämt?
* Alla barn älskar att åka med på cykeln. Nix pix.

Dock har jag faktiskt inte hittills hört att "alla barn somnar på cykeln", men eftersom det säljs cykelsitsar som är fällbara är det tydligen meningen att de ska kunna göra det. Hur det nu ska gå till -- med saker att titta på, med solen i ögonen ...?


Det finns ett par saker som min dotter avskyr mest av allt: att sitta fast, att befinna sig en bit ifrån mamma utan att kunna komma till mamma när hon vill samt att bära cykelhjälm. Därmed går samtliga av ovanstående alternativ bort.


Vad är det som driver folk att uttala dessa ovan listade påståenden, tro? Och att dessutom ofta inleda med ett "Konstigt!" som får en att ana att de tycker att det är något fel på ens barn. Känsligt, känsligt. Snälla, låt bli det, snälla, inse att alla barn är personligheter och fungerar på olika sätt, precis som vi vuxna.

4 kommentarer:

Vi på Kantarellen sa...

EXAKT! Även som små pyttar är de individer.... faktiskt redan i magen. (I alla fall min erfarenhet.)

Anonym sa...

Jag kan passa på att döda en myt till. Barn är inte mogna att lära sig läsa förrän i skolan.

Ok, det kanske är då som de fattar konceptet bokstäver men om du pekar på en gris och säger "gris" så fattar ju ungen efterhand. Samma lika om du pekar på ordet gris och säger gris. Det är mest skolväsendet som är inkört på att man första lär sig bokstäver och sen sätter ihop dem till ord.

En nackdel skulle kunna vara att det leder till en viss "stavfelsblindhet", man kanske har svårt att fatta att "Bock" och "Bokk" antagligen menar samma sak, men förr eller senare fattar man nog det med. ;) Jag kunde läsa nånstans vid 2-3 års ålder. Pappa hittade en bok (troligen "lär din baby läsa"), sträckläste den stående vid bokhyllan och gick sen hem och övade på mig.

Sunflower sa...

Idiotiska påståenden, eller just det myter. Som du säger är alla barn egna personligheter. Det som gäller för ett behöver inte innebära att det gäller för ett annat, till och med syskonen skiljer sig åt. Jag har inte heller gillat åka barnvagn. Min bonusdotter avskyr banan, och ALLAAAA barn ääääälskar banan. Nej det gör de inte. Och bara för att hon ena veckan gillar vanilyoghurt betyder det inte att hon gör det den här veckan. Så nu sitter jag här med en liter vaniljyoghurt. :)

crrly sa...

mamse: Man känner ju igen en hel del från deras rörelsemönster i magen! Coolt är det.


rasmus: Den myten hade jag däremot inte hört! Låter ju urkonstigt att påstå något sådant. Tvärtom är min erfarenhet den att de som inte kan läsa när de börjar skolan ligger hopplöst efter redan från början...


sunflower: Ah, banan ja! Såklart alla barn älskar banan! ;-) *s* Nej, det där med maten är ju ett kapitel för sig, det har jag börjat förstå nu...