torsdag, oktober 26, 2006

Höstpicknick


Jag är med i Bloggstafetten och fick av Christian| dagsstatus ämnet Höstpicknick. Ujuj, så jag har funderat. Och inte kommit fram till någonting. Jag gör väl som jag brukar, bloggar på känn och med stream of consciousness, låter det bli som det blir, helt enkelt:

(HJÄLP, nu blev det här nästan nervöst, vad min dator strular, och när jag har skrivit ord så tar det flera sekunder innan de dyker upp på skärmen, helläskigt.)

Nå, sålunda har mina tankar angående ämnet Höstpicknick irrat:

Picknick. Mat!! Hjälp, inte nu. Vilken tajming va. Hmmmm, jajaja, okej, jag behöver ju inte lägga tonvikten där. (Fotnot, lite fräckt inskjuten mitt i texten: Förklaring kommer. Snart. Men inte i detta inlägg.) Men jaha, vilka ska vara med då? Älskling och mina närmaste vänner, och så... Äääh. Borde man istället välja några trevliga författare och andra intellektuella, ska jag bjuda in Milan Kundera och ... äsch, eller mina all-time favoriter från bokmässan, Bodil Malmsten och Theodor Kallifatides... Nej men. Varför då? Kanske man istället skulle beskriva en bloggpic...? Lockande, faktiskt. Att anteckna vilka som kommer, bestämma över vem som gör vad och vem som säger vad till vem och... ja, som en teaterpjäs! *hehe* Lite lockande, faktiskt. Men nej, det ska jag inte utsätta er för! ;) Nä, en drömpicknick har man väl med de närmaste, lite avslappnat så där... eller? Jo. Det får det bli. Mer om det strax.

Höstpicknick alltså. Hu för hösten. I alla fall i Sverige. Och jag ska inte tjata mer om Brasilien och dess stränder... för en picknick har man ju i det gröna, eller hur? Ja, Sverige får det absolut bli. Och då vill jag att den äger rum på våren. (Så obstinat jag är. Bryter jag mot någon regel nu, tro? Jag skulle ju skriva om en höstpicknick. Nåväl, talar man med Karlfeldt spelar det uppenbarligen inte så stor roll vad man kallar årstiden; "den vår de svaga kallar höst".)

Mer då? Vår, sa jag. Närmare bestämt maj. Gökotta? Nej, fel tid på dygnet... för mig. Eller...? Hmmmm... jo. Snarare förmiddag, lunchtid. Plats? En vacker dunge, en skogsbacke. Det fantastiska Omberg vid Vättern? (Fler bilder.) Ja, det är ett riktigt smultronställe. Med mattor av gullvivor och liljekonvaljer! :) Sol, förstås, runt 25 grader.

Vilka är vi då?

Jo, nu kommer det mest spännande. Vi tar tiden först. Det blir inte nu i vår; denna min höstiga vårpicknick eller våriga höstpicknick kommer inte att äga rum om fem år ens. Vi tar ett större kliv in i framtiden, utan att närma oss något slags science fiction. Min drömpicknick ska jag ha om tio år. Och med det är faktiskt något som kan låta så tråkigt som min familj. Bestående av min själs älskade, och vi har det givetvis bättre än någonsin. Dessutom: Trots att vi lever i ett heterosexuellt äktenskap har vi något som man skulle kunna kalla för en regnbågsfamilj. Och den är med, i sin helhet. Den består förutom oss av våra barn. Våra framtida barn alltså. Från olika länder, av olika kulörer, sålunda en regnbågsfamilj. Eller "en choklad, en lakrits, en vanilj", kanske, eller så. För ja, vi ska adoptera. Vill, menar jag. (Vilket senare får bli en mängd alldeles egna bloggposter, förstås.) Eventuellt har vi ett biologiskt barn men i övrigt är de adopterade, från utomnordiska, utomeuropeiska, länder.

Denna barnakull
jag vet inte än hur många de är, tre fyra stycken kanske? är förstås med på vår picknick där huvudsaken ska vara att leka, njuta och ha det skönt. Men vi är fler, även mina föräldrar är med, och mina syskon och deras blivande barn, mina barns kusiner. Eventuellt kanske till och med min kusin och hennes och hennes mans underbara barn är med också (har de då fler barn än de två tjejerna de har idag?). Ett helt gäng är vi. Och vad gör vi då?

Jo, på en picknick måste man ju ha med sig en picknickkorg. Annars är det väl ingen picknick? Filtar. Kameror. Och fotboll! Viktigt, viktigt. Har man picknick måste man spela fotboll. En skön plastboll. Barn mot vuxna. Barn mot barn. Alla mot alla. I matväg tar vi med sojakorvar om vi vill grilla, det finns fina grillplatser uppe på Ombergs Hjässa. Min egengjorda potatissallad är given! Mammas recept, den är suverän. I modifierat djurfritt form lyder receptet så här: Koka potatistärningar, blanda ner i en röra gjord av lite äggfri majonnäs (jodå, det finns!), mycket soja-crème fraiche och lite, lite soja- eller havregrädde. Salta, peppra. Skiva rädisor och gurka och rör ner. Mmmm!

Så har jag själv hittat på en pastasallad, vilken man snabbt sammanfattar så här: Häll olivolja och vinäger i en jätteskål, pressa vitlök över och tillsätt en massa örtkryddor. Marinera en massa goda sorters bönor däri, koka under tiden broccoli och en massa andra goda grönsaker (t ex slantade morötter), skär upp färska grönsaker och ev frukter, stek purjo med paprika och squash, öppna majsburk och flera olivburkar, koka pasta och ös sen ner allt i bunken. Rör om, ta med och avnjut under picknick efter fotbollen!


Drycker... får bli något gott mineralvatten... Vanligt kranvatten duger gott till alla svettiga och törstiga när man har spelat fotboll... juice, saft och så hör det väl till med ett gott vin, som Ecologica.

Fotboll... och så gärna bad! Särskilt när man har spelat och skrattat sig svettig. En skön sandstrand, lagom långgrund, det gör inget om det är kallt i vattnet, det är skönt när det svalkar.


Naturligtvis har jag en mängd minnen från roliga picknickar i olika sällskap, inte minst som liten med familjen. Jag illustrerar detta picknickinlägg med en bild från just en sådan. Vi var inte så många, men visst spelade vi fotboll!

(Här var det meningen att jag skulle lägga upp en bild men Blogger censurerar den, eller nåt. Återkommer med mina bildpubliceringsförsök. Om jag inte har kastat ut datorn då.)


Uppdatering: Jo, men titta, nu gick det ju! En picknickbild. Så trevligt. Föreställande crrly, syskon och mamma. Fotbollen ligger... ehhh, bakom nånstans...

Innan mitt bloggstafettsinlägg är slut måste jag också se till att ge ett nytt ämne till nästa person i kedjan som Bloggstafetten utgör: Mys och pys. Du ska, i bästa skoluppsatsanda, skriva om vad som var det bästa med sommaren 2006! Ämne alltså: Det bästa som hände mig sommaren 2006. Lycka till! :)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej crrly!
Jag såg att du försökt lägga en kommentar på blogstafettens hemsida tre ggr utan att lyckas. Spamprogrammet vill av någon outgrundlig anledning inte släppa igenom din kommentar.

Men nu ser jag ju att du är klar och jag lägger upp det på hemsidan.

Mvh

Anonym sa...

En sci-fi-picknick med regnbåge och alla godissmaker! ;) Kul att få bli inbjuden att spionera på er mysiga sammankomst.
Varifrån kommer Brasilienkärleken?

crrly sa...

jerry: Danke! Ja, jag skulle bara säga att jag var färdig! :)


salt: Ja, mysigt va!

Brasilien... har alltid varit liksom mytologiskt för mig. Mina första idoler (och kärlekar?) var Pélé, Zico, Eder och Socrates (fotbollsspelare). Ja... fotboll och coola sambarytmer, det räckte för att få mig att falla handlöst. Ett par resor dit har inte gjort saken sämre. Skulle absolut kunna tänka mig att bo där t ex halvårsvis, vore så fantastiskt.

Anonym sa...

Apropå inget: Tänker darling surfa i morgon fredag? Verkar som årets första riktigt bra surf kan tänkas dyka upp... Jag hoppas, men behöver hitta nån som kan skjutsa mig och nån som kan låna ut en fena, så just nu känns det lite kört. :(

crrly sa...

rasmus: Sorry, kom just på att jag har nåt att förklara för darling (roligt att du också kallar honom så!!!!): varför vi inte ska surfa på picknicken!!!!!! :-o ;-)

Jo... vi ska på fest på kvällen men han hoppas hinna klämma in en timme mellan jobbet och att vi ska vara borta. Sen är vi upptagna av att hjälpa till med en flytt resten av helgen, så han är nog minst sagt frustrerad...! Fattar att du också är det!

Farsan_Baloo sa...

Hejsan

Vill bara påminna om att Solidaritetsbloggen har en ny insamling igång. Den här månaden försöker vi hjälpa UNICEF med deras skolbyggen i Afrika.

http://delameddig.blogspot.com

mvh / Marcus