onsdag, januari 03, 2007

Bloggvårdande inlägg

Hehe, nä, sååå utmattade blev vi inte av svärmor att vi har legat i ide ända till nu... Ska lägga upp lite grejer här, "ska bara"...

En av sakerna jag "ska bara" är komma hem och snoka fram saker, till exempel bilder, i datorn där. Tills vidare jobbar jag... och hittar en hel del att spara och att slänga ut här i bloggen.


Här hittade jag en superbra sajt om en hel del sånt som jag är intresserad av vad gäller miljö, ekologiska produkter, gifter etc. Skriv på petitionen som vill få kosmetikjätten L'Oréal att sluta testa på djur till exempel, längst upp till höger. Och testa hur pass påverkad din kropp kan vara av alla gifter vi har i hemmet.
Dagens ord: ricka. Beskrivs i SAOL som [prov.], det vill säga provinsiellt, dialektalt. Skånska för "vicka", helt enkelt. Vilket enligt ne.se (som inte nämner "ricka" alls) är besläktat med vika och veck. Varifrån kommer då r:et i ricka? Var det någon gång någon som hade en slarvig skrivstil? Ett litet v och ett litet r kan ju bli ganska lika.

"Ricka inte på stolen", "bordet är rickigt". Nytt ord för mig. Och för dig?

4 kommentarer:

jovanna sa...

"Bordet är vickigt"?! Menar du att man kan säga så? Haha! Det låter ju hur skumt som helst. Jag måste vara mer skåning än jag trodde:D

Anonym sa...

japp nytt o då bor man ändå i Skåne! om man på skånska säger v+vokal riktigt långt ner i halsen så kan jag få det att låta nästan som r (ytterst osannolik förklaring men ett försök!)

crrly sa...

jovanna: Jag tykcer precis likadant men tvärtom! ;)


alva, jenny & martin: *testar* Hmmmmm... Det där vill jag nog höra hur du gör! :)

Anonym sa...

inte nytt för mig nej :-p