torsdag, september 09, 2010

Ny hobby

crrly har en ny hobby. Hela kvällarna och om jag får en stund över mitt på dagen sorterar jag begagnade kläder. Noppar noppor. Gnider in fläckborttagningsmedel. Slänger in i tvättmaskinen. Hänger på tork. Granskar. Tar bort dammprickar. Viker. Kastar bort. Sparar i "en särskild hög för sig" (en hög menad till någon som är lite mer kreativ och framför allt sykunnigare än jag, någon som kan använda den där coola applikationen på den där fläckiga tröjan eller göra nåt kul av de där trasiga jeansen). Lägger ner i flyttlådor. Räknar. Håller räkningen genom en massa anteckningar.

Packar upp fler flyttkartonger som vi fortfarande har källaren full av sen flytten i påskas. Använder dessa flyttlådor till alla dessa kläder ... kläder, skor och gosedjur. Plastleksaker. Träleksaker. Dockor. Dockkläder. Med mera, med mera, med mera.

Folk är så givmilda! Det är helt fantastiskt.

Jag har en stor insamling pågående, till barnhemmet min son var knuten till. Ett så fint, trevligt och välskött barnhem, med omtanke och engagemang utöver det vanliga. Det känns så bra att alla dessa fina plagg och prylar kommer till underbart fina barn som verkligen behöver dem.

Men "helt och rent", som jag har bett om, är uppenbarligen relativt. Vilket innebär en massa jobb för mig, jobb jag inte hade räknat med. Dessutom vill barnhemmet att en sorts plagg ska ligga i en kartong, och inte nog med det, jeans får inte blandas med "dress pants" etc. (Vad nu "dress pants" är? Typ tights?! Och jag har fler öersättningsproblem, vad heter t ex fleecetröja på engelska? Fleece betyder ju ull, och det är ju inte samma sak.)

En hel del reflektioner har jag ju också givetvis tid att göra när jag står där och mediterar över dessa klädhögar i källaren för mig själv. Som:

Shit, vad dyra kläder folk köper till sina barn. De skänker minsann inte bara dem från KappAhl och H&M, nä, här är det Quiksilver, Timberland och Ralph Lauren. De i särklass trådigaste är Timberlands kläder!! Även de från Exit är rätt så trådiga och framför allt korta och breda, så där som de kan bli i tvätten när de är av dålig kvalitet. Men varför är egentligen t ex Timberland och Ralph Lauren så jädrans dyra?! Det står ju ändå Made in China i dem, är det inte sorgligt.

Shit, vad tråkiga kläder folk köper till sina barn. Särskilt till killar förstås. Grååååå eller snarare mörkmörkblå kläder. Antingen enfärgade (suck) eller trashiga med extremt stora, blaffiga, plastiga, fula tryck (dubbelsuck). Lingon & Blåbär är verkligen astråkiga, men hur kul är det med Gant till en liten grabb? Hej, min son ska se ut som en liten gubbe.

Och så såklart äääälskar jag att spy galla över allt rosa (illskärt) och pyntat med volanger och blommor som folk uppenbarligen köper till sina barn(barn?). Bara för att ett stackars barn föds med en snippa så ska det behöva stå ut med en färg näppeligen någon med den skandinaviskt ljusa hyn kan passa i? Och ofta ska de få bara skära kläder? Isch. Rys. Blä.


Återstår att se hur länge jag ska behöva dyka ner i källaren varenda ledig stund nu framöver, har inte fått någon ordentlig deadline än. Men det kommer i alla fall en lastbil och hämtar allting här hos mig! Känns så himla bra att få göra detta, även om det blev mycket mer jobb än jag från början hade tänkt ...


Men jag har ett projekt till som alldeles snart är helt färdigt och möjligt för alla att beskåda! Ett på sitt vis mycket mer spännande ... Återkommer om det!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle tro att de med "dress pants" menar chinos och andra byxor som inte är denim eller manchester.

Och jag har nog bara hört "fleece" om fleecetröjor.

Ser fram emot att höra mer om det andra projektet och så hoppas jag naturligtvis att familjen mår bra!

crrly sa...

Anna: Jaså?! Hm. Jag tänkte mig "byxor som passar till kjol" dvs tights/leggings?! Efter att ha förkastat den ursprungliga tanken på finbyxor, där jag tänkte mig att "dress" kunde betyda något finare, men det kanske är heelt fel båda delarna.

Frågan är vad jag ska kalla de byxor som är tights/leggings. För att skilja dem från alla strumpbyxor (med fot) alltså.

Vi mår bara bra, tack! :-) hur mår du själv? Rapport om det andra kommer snart!

Eva-L sa...

Dress pants är finbyxor, och det gäller nog byxor som inte är jeans och manchesterbyxor.
Det är svårt att hitta fina färgglada kläder till pojkar, jag brukar gå igenom H&M och köpa allt jag hittar i glada färger som inte har volanger, för det gillar inte jag. Pop har också en del kläder i annat än mörkblått, men det är ju så fasligt dyrt.
Jag får jättemycket gamla kläder till mina barn från min kusin, din gamla klasskamrat, och av dem ä rdet kläder av märkena är det H&M (och Lindex ibland) som håller stilen. Enstaka finmärkesplagg slinker igenom (hon får en hel del från USA), men de är sällan lika fina som Hennes-kläderna.

crrly sa...

Tack, E-L också1 Arrrgghh, jag får packa om stora lådan med alla byxor alltså... Suuuck. HUR ska man kunna veta vilka byxor de tycker är "finbyxor"?! Haha. De flesta är nog liksom skrynkel-grovarbetarbrallor med massa fickor men mjukt tunt tyg, ska man leka eller vara fin i dem?! Jag skulle hellre dela upp byxorna i t ex storlekar eller pojk/flick (för det är de nog rätt strikta med har jag en känsla av). Men det bestämmer ju inte jag!

crrly sa...

E-L förresten, din kusin, menar du Malin eller Mattias? Ingen av dem gick i min klass, de gick väl i samma klass som varann, har jag för mig (?). Min parallell-.

Anonym sa...

Du tror inte att du kan kalla tights/leggings för just tights/leggings? :) För min del är leggings tights utan fötter. Och fungerar utmärkt under kjol eller klänning.

Lycka till med packandet!

crrly sa...

Tack Anna. Jag ska skriva och prata med dem. Bra idé att använda orden tights och leggings, hihi! Men huuuur ska jag kunna veta vilka kläder de vill/får leka i och vilka de ska vara fina i?! Gah.

Eva-L sa...

Men något måste de ju kunna bestämma själva. Om du skickar hela, rena kläder sorterade efter kroppsdelar, så är det ju upp till personalen vad barnen har på sig om dagarna.
Min kusin Malin menade jag, Mattias barn har jag nog knappt ens träffat.