onsdag, augusti 08, 2007

Bokmal(in)


Ja, eva-l hade rätt när hon i kommentarerna till detta inlägg sa att det går utmärkt att amma och läsa samtidigt. Mitt Stieg Larsson-dilemma löste sig på detta vis (jag la boken på amningskudden och bebisen framför, se bild nedan -- dock ammar jag ju inte just på bilden).
Sammantaget med veckorna jag var ledig före nedkomsten har jag läst mer än på många år. Jag har ju jobbat i bokhandel (för evigheter sen) och med rabatten där var det omöjligt att låta bli att komma hem utan minst tre fyra böcker i veckan, så nu håller jag på med att gå igenom hela min bokhylla för att försöka komma ikapp med läsningen. Plus att jag dessutom köper nya böcker då och då, så det är en del jag har att gå igenom...

Ett axplock av de böcker jag har hunnit läsa:

En spricka i kristallen av Cecilia von Krusenstierna. (Var sådär.)
Kalla det vad fan du vill av Marjaneh Bakhtiari. (Underbar!! Fantastiskt rolig, särskilt om man som jag har umgåtts en del med iranier. Hon skulle göra sig som ståuppare.)
Finns det liv på Mars? av Inger Edelfeldt. (Älskar hennes böcker men denna var en besvikelse.)
Svinalängorna av Susanna Alakoski. (Läste den som höggravid, och tårarna sprutade. Usch, vad bra.)
Mitt första liv av Bodil Malmsten (Utlämnande... men jag blev ändå lite besviken. Kanske för att jag har älskatälskatälskat hennes tidigare böcker [romanerna], kanske för att klippen ur recensioner på omslaget är så översvallande.)
Intimitet av Hanif Kureishi. (En av mina favoritförfattare. Den här boken är... hemsk. Tankeväckande. Filosofisk.)
Resa med lätt bagage av Tove Jansson. (Vilket underbart njutbart språk hon har! Denna novellsamling gillade jag mycket.)
Den siste samurajen av Helen Dewitt. (En överraskning! Liknar inget annat jag tidigare har läst. Fängslande tegelsten, snyggt uppbyggd. Handlar enkelt beskrivet om en gosse som vid späd ålder behärskar ett antal olika språk, bland annat klassisk grekiska, och hans jakt på sin pappa.)
Varulvsvalsen av Sigge Eklund. (En stor besvikelse faktiskt. Boken hänger inte ihop rent tekniskt, och väcker för många frågor angående exempelvis personernas uppträdande för att den ska vara det minsta trovärdig.)
Hundhuvud av Morten Ramsland. (Också den en besvikelse... Men jag läste hela ändå. Den jämförs med flera av mina favoritförfattare [vilka vill jag inte ens nämna, för det är en skam och en skymf!] vilket förstås ställde mina förväntningar på en hög nivå. Vilket den inte nådde upp till. "Mustig krönika" kan man väl kalla den... men den var ändå inte särskilt bra. Alls.)
Handbok för tankspridda av Johan Rapp. (Det roligaste med den är att jag hela tiden glömde att lämna tillbaka den till dess rättmätiga ägare... ;-) Jo, den innehåller en hel del kul anekdoter, men den hade kunnat göras ännu mycket roligare, framför allt med lite redigering. Är jag arbetsskadad?!)
Två sorters drömmar: Kvinnoliv i Mellanöstern av Sophie Heine. (Wow, vilken intressant bok. Här intervjuas kvinnor i Jordanien, det på många sätt modernaste landet i Mellanöstern. Vad döljer sig egentligen under slöjan? Eller snarare vem? Eller ännu snarare vilka? För kvinnor har tusen och ett skäl till att bära slöja, och det är mycket spännande att få ta del av deras tankar. Liksom deras slöjlösa medsystrars. Vi får läsa tankar av universitetslärare, bondflickor, gamla tanter, hög och låg. En helt ny värld öppnar sig genom denna bok. Läs!)


Igår läste jag Norsk för svensker under amningssessionerna. Av den anledningen att det känns som om min hjärna håller på att ruttna och långsamt lösas upp i ljummen bröstmjölk. Men också för att jag hittade den (boken!) på mitt skrivbord och blev påmind om att jag måste lämna tillbaka den till bror. Jag har (tyvärr!!) inte pluggat vare sig danska, norska eller isländska på grund av att det ingick i B-kursen när jag läste svenska A i Göteborg men i A-kursen i Lund, dit jag flyttade sen. Bummer. Alltså blev det nu norska. Roliga ord jag har hittat:

sprette sprette spratt sprettet = skutta (bokmål)
dette dett datt dotte = dimpa (nynorsk; rätt kul ord på svenska också)
kvekke kvekker kvakk kvekket = bli skrämd (bokmål)
støkke støkk stokk stokke = bli rädd (nynorsk)


Ja, dessutom läser jag ju såklart en hel del böcker om barn; bäst har jag tyckt om Philip Hwangs Spädbarnets psykologi och Växa och upptäcka världen av Hetty van de Rijt och Frans X Ploij. Nu läser jag Anna Wahlgrens Barnaboken. Man kan tycka vad man vill om hennes metoder och hennes person, men boken är överraskande underhållande.

9 kommentarer:

deeped sa...

det pirrade till i magen. Det där såg precis ut som min Terrorprinsessa när hon sov... Idag är hon sex år, stöddig, viljestark och snart en och en halv meter...

e sa...

Att läsa när man ammar är toppen!! Jag har också läst massor men få av böckerna på din lista så nu hamnar åtminstone Två sorters drömmar på min läslista.

Eva-L sa...

Ja, passa på för sen kommer det några år när det inte är lika enkelt! But this too shall pass...
Och har du lika stor tur som jag är din förstfödda också en bokmal!

aequinoxia sa...

*kopierar listan och åsikterna*

crrly sa...

deep: Aah. Men bilden är två månader gammal så hon ser lite annorlunda ut nu, hon också. Inte så mycket bebis längre, mer som... Lillan! :-)

e: Ja, vad bra! :-)


eva-l: Jag håller tummar!


aequinoxia: OK!

Anonym sa...

Jag läste också mycket under amningarna och när hon sov när A var yngre. Nu när hon strax är sex månader är det svårare för när jag vänder sida bakom hennes rygg så vill hon känna och titta och prassla hon också. :-)
/Helenas

crrly sa...

Helenas: Jag har samma problem här redan ibland, jag också! :-) Alldeles för nyfiken!

vandrarvild sa...

Bejbi! Jag är glad att du mår bra.
jag ville även veta vad du tycker om offentligt ammande, en del tycker det är rätt äckligt, själv tycker jag det är lite fint.kramkram

Annika Andersson Ribbing sa...

Jag är stort impad, vilken lista!
Tack för lästipsen!!


Annika
PS. Kan intyga att barnen på något märkligt vis tar efter det här med läsandet..