torsdag, maj 10, 2007

Luftslottet som sprängdes


Hoppsan... Nu gjorde jag det.

Förhandsbeställde just Stieg Larssons tredje del i Millenniumtrilogin, Luftslottet som sprängdes. Jag köpte och läste del I på Gran Canaria i vintras, utan några som helst förväntningar. Böckerna jag hade tagit med mig var redan slut. Den lilla kvartersbutiken hade -- detta var ju trots allt Kanarieholmarna -- böcker på engelska, tyska... och svenska, norska, danska, finska. Jag hade hört så mycket om denna bok. Men en deckare, liksom... Jag har så svårt för deckare, vet inte varför. Läser kanske för fort, reflekterar sällan och gissar absolut aldrig över några mördare eller andra brottslingar, så oftast känns det ganska meningslöst. Men detta...! Män som hatar kvinnor forsade rakt upp på min All time favourite-lista, ja, det är sant.

Att använda ordet sträckläsning om det jag då gjorde är knappt en överdrift. Jag köpte boken näst sista dagen, läste hela eftermiddagen, kvällen och halva natten, la bara ifrån mig boken för att packa det sista och äta, sov sen några timmar och tog dagen därpå upp boken igen, läste den utanför hotellet medan vi väntade på flygbussen, på flygbussen, på flygplatsen (gick in i folk överallt för att jag hade boken framför näsan) och på planet under hela resan hem. Fortsatte medan vi gick av planet, vid bagagebandet, på väg ut till tåget, på tåget, medan vi gick till bilen och sen bilresan hem, märkte inte ens att älskling gick ur och handlade. Just när vi kom hem var boken slut.

Samma sak var det med Flickan som lekte med elden men den läste jag hemma. Jag känner mig lite fånig, klyschig och lätt förutsägbar... men det är sant, jag fastnade totalt. Men det krävs så mycket mer än ett fängslande innehåll för att kräsna crrly ska fastna. crrly älskar Stieg Larssons språk!! Och samhällskritiken! Wow. Så klok, så intelligent, så jäkla bra. Och så blev jag ju kär i Lisbeth Salander, hur kan man inte?

Okej, nu är det bara en grej som är... lite retlig. Denna tredje och sista del kommer inte ut förrän den sista maj. Jag kommer då antagligen just att ha fött barn... och visserligen är jag en otrolig bokmal, men jag tror inte att risken är överhängande ens för mig att jag då glömmer tid och rum och mitt barn för att så totalt uppslukas av en bok... Men jag vill ju såklart läsa den så fort som möjligt när jag sen har fått den! Dilemma. Så frågan är... om jag inte ändå... skulle försöka mygla mig till boken tidigare, jag har ju faktiskt till och med hållit den i min hand... Personen i fråga som äger den sa att hon hade bestämt sig för att inte låna ut den till någon... men tja, vi får väl se om jag kan charma till mig den. Hmmm.

9 kommentarer:

Eva-L sa...

Du & jag...
Den sjätte Harry Potter-boken kom 1 vecka innan Edvin föddes. Gissa om jag gick på nålar, men jag hann.
Nu är det ju så att även om det inte går att sträckläsa på samma sätt med bebisar så går det alldeles utmärkt att amma och läsa. särskilt när bebisen blivit lite större och kan ligga bredvid.

crrly sa...

eva-l: Jaså, det var samma sak för dig!

Vilket bra tips, att läsa och amma, har jag faktiskt aldrig tänkt på! :) Tack!

Kom just på en grej bara... I beställningen jag la var det en bok som skulle ta betydligt längre tid på sig att komma, och jag råkade välja att de inte skulle skickas förrän alla böcker fanns på plats... Så det lär dröja. Jaja, kanske lika bra.

Vi på Kantarellen sa...

Jag har läst/lyssnat på hälften av boken "Luftslottet som sprängdes" och är djupt besviken. Jag hoppas det tar sig på slutet.

Anonym sa...

jag väntar o väntar - funderar på att spara den till min greklandsresa i augusti. Om det går vill säga :)

crrly sa...

mamse: Nä, vad säger du? Älskade du också del 1 och 2?


sara: Näää... så länge kan du väl inte vänta! :) Men jag förstår dig!

Anonym sa...

Bebis & läsa? Hahahahahahahahaha...;) Jag har inte läst sen den 18/3, och jag avverkade åtminstone en bok varannan dag innan... bloggande och läsning är det som ryker först verkar det som, i hos mig iallafall. :)

Anonym sa...

mamse - luftslottet är lite seg i början, men jag antar att det är för att man ska få så mkt bakgrundsinfo som möjligt för att de ska kunna läsas fristående också... Det tar sig - jag lovar!!!

hälsn morry

Mona sa...

Talbok! Om inte bebisen är alltför högljudd då... Fast då kanske det kan vara skönt med hörlurar.. ;-)

Anonym sa...

men ligga o amma ett litet underverk är jättemysigt men långtråkigt, då läser och läser man (och sover, mycket praktiskt, på det viset är man aldrig trött med första barnet, det blir knepigare med andra :)