måndag, oktober 20, 2008

Tofuline och tillsats


Jag är så tacksam över min kloka vän Lycklig Mor. En av de senaste smarta grejerna hon gjorde var att hon uppmärksammade mig på att mitt favoritpålägg, den veganska färskosten Tofuline Creamy Spread i persilje- och vitlökssmak, innehåller smakförstärkaren glutamat, även kallad E621. Enligt exempelvis denna sajt (Jag vet, läs på internet med försiktighet! Detta kan dock lätt hittas på ett flertal andra ställen...) kan konsumtion av detta orsaka en hel del otrevligheter:


E621: MONONATRIUMGLUTAMAT, E622: MONOKALIUMGLUTAMAT, E623-E624
Deklareras ofta som smakförstärkare
Beteendestörningar som paranoia, djup depression, extrem vrede
Epileptiska anfall
Fosterskador
Försenad tillväxt
Har orsakat hjärnskador hos alla 14 djurarter som testats med
ämnet
Hormonstörningar
Koncentreras i moderkakan och utsätter fostret för dubbla koncentrationen som modern har.
Kvinnlig sterilitet
Leverskador
Nervcellsförstörelse
Orsakar ”Chinese Restaurant Syndrome” = provocerar fram astmaattacker. Be att få mat utan denna tillsats.
Svåra allergiska reaktioner
Ögonskador


Not very nice, no. Jag som dessutom lät min ettåriga dotter äta ett flertal mackor varje dag med detta pålägg på! Vad göra?!

Jag kontaktade företaget Ingman som tillverkar/säljer Tofuline i Sverige och bad dem att ta bort denna tillsats i färskosten, annars ville jag inte köpa den mer. Ett snabbt svar fick jag av kundtjänst: E621 tillsätts inte längre i Tofuline Spread! Hurra, glada nyheter. Men när hade de upphört med det? Jag hade ett flertal gamla askar i kylen, märkta med E621, vågade jag äta av dem, kunde jag annars bli ersatt för mina utlägg för dem?

Lugnande svar återigen: Jodå, E621 togs bort i maj 2008. Etiketterna är numera ändrade, och nu har de dessutom ändrat på hemsidan också. Skönt!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Skitbra att de ändrat produkten, det visar ju att det lönar sig att ligga på producenterna om mna vill förändra.

Jag är lite nyfiken på hur det har funkat hittills att vara veganmamma. Både hemma med matlagning och i mötet med andra föräldrar eller bvc och sådant. Och hur kommer det funka om hon börjar på dagis?

LYCKLIG MOR sa...

Hej vännen :-)
Så snällt att du presenterar mig som klok :-D
För någon vecka sedan så köpte jag hem Tofuline Creamy spread för andra gången i mitt liv, jag har ett minne av att den var mycket godare! Undra just om det kan ha att göra med det där förbannade
E621? Tänk om det faktiskt är så att maten blir godare med E621
:-o? Skrämmande i så fall!!! Hua!!!
Kram på dig i alla fall!

crrly sa...

johanna: Det har bara funkat bra... om man bortser från att hon, av sociala skäl, faktiskt får mjölk och ägg! ;-) Dock inte i mängder; ägg i sig gillar hon inte (än) men det finns i de flesta färdigprodukter vi köper, som sojakorv och gourmetbullar/-bollar/vegetariska bullar eller vad de nu heter. Mjölk har hon nog mest fått i sig av sin far, i form av hans kaffemjölkskum.

Med "sociala skäl" menar jag att det kommer att bli hur jobbigt som helst i sammanhang där alla barn får glass t ex och hon inte får någon, så nej, vegan får hon isåfall bli senare, om hon vill.

Så hon kommer alltså inte att bli helvegan nu, dock äter hon till absolut ävervägande delen veganskt hemma, och dricker vatten eller sojadryck eller havremjölk.

Ja, kostchefen i vår kommun säger att de går efter Livsmedelsverkets riktlinjer, och det innebär (än så länge) att barn under två inte får veganmat i förskolan. (Hon kommer inte att ha fyllt två när hon börjar dagis efter jul.) Jag ska se om det inte går att få dem att servera mjölkalternativ att dricka till maten dock.

Och så hoppas jag innerligt att hon inte får för "konstig" mat, dvs jag hoppas att hon får sojakorv och inte någon fånig grönsak när de andra äter köttkorv. Hon är ju hemskt nyfiken på sånt som andra äter, och jag vill självklart inte att hon knycker nån annans kött...!


lycklig mor: Du ÄR klok ju! :-) Men var det sååå längesen du åt Creamy Spread då? Det var ju ändå ett bra tag sen de ändrade innehållet, innan de tryckte nya askar.

Saga sa...

Jag skulle köpa nämnda produkt idag och kom då att tänka på ditt inlägg, så jag vände på förpackningen och läste innehållsförteckningen. Det innehöll ju visst E621! Sen tittade jag på naturellsmaken istället och den hade inget sånt i innehållsförteckningen. Kan tjejen i kundtjänsten ha trott att du menade den naturella, eller hade hon inte koll på att E621 finns i den med persilja och vitlök? Kan hon rentav ha fått order om att missleda kunderna? :oP Jag köpte i alla fall inte den med E621. Blä.

crrly sa...

saga: Det var nog en gammal förpackning. På hemsidan har de tagit bort E621 som ingrediens i den med persilja och vitlök.

Jag såg din utnämning förresten!! Jag känner mig mycket hedrad... och ska ta tag i det så fort jag hinner! :-)

Saga sa...

Äsch, det är ingen brådska :) Jag tog själv säkert minst en månad på mig att ta mig i kragen :oP Man blir ju smickrad så då vill man ju visa att man uppskattar det, även om det egentligen är ganska fånigt med hela grejen...

När det gäller förpackningen var den säkert gammal, min lokala affär är inte så bra på att sortera bort gamla varor har jag upptäckt...