fredag, december 01, 2006

Julpyssel, tävling!

Jag blev lite inspirerad och på pysselhumör av Lottens årliga julkalender, och dessutom brukar jag sätta ihop kluriga frågor ungefär en gång i månaden åt mina kolleger, så jag slänger ut 15 ("begagnade") julfrågor här i bloggen. Tyvärr har jag inget lika fint pris som Lotten men äran kanske duger också?

Gissa nu på! December ut har ni på er.


Jultest

1. Advent betyder ju ankomst och var av tradition under den katolska tiden en period av fasta och försakelse. Vilken färg symboliserar detta, dvs vilken färg har prästens skrud 2–4 advent?

a) Vit.
b) Svart.
c) Grön.
d) Violett.



2. Vilket land kommer adventsstjärnan ifrån, seden att hänga upp en stjärna med en lampa i?

a) England.
b) Sverige.
c) Danmark.
d) Tyskland.



3. När blev det i Sverige allmän tradition att tända ett ljus i taget under adventssöndagarna?

a) Under 1750–60-talet.
b) Under 1850–60-talet.
c) Under 1920–30-talet.
d) Under 1960–70-talet.



4. Vilket land kommer adventskalendern ifrån?

a) England.
b) Sverige.
c) Danmark.
d) Tyskland.



5. Vad skulle förberedas på Anna-dagen, den 9 december?

a) Julskinkan
b) Julölet
c) Lutfisken
d) Köttbullarna



6. Vad skulle på Anna-dagen vara färdigt?

a) Julskinkan
b) Julölet
c) Lutfisken
d) Köttbullarna



7. Vad fick man äta i samband med julfastan?

a) Pepparkakor och lussekatter.
b) Skinka och kalvsylta.
c) Brysselkål och köttbullar.
d) Lutfisk och gröt.



8. Varför vakade man in lucia?

a) Man inledde väntan på Jesus.
b) Man ville slippa bli överraskad av övernaturliga saker som t ex lussefärden, då en osynlig ryttarskara hördes spränga fram uppe i rymden med enorm hastighet.
c) Man ville ha kaffe med gök så tidigt som möjligt, före gryningen, för att kunna påbörja dagens värv.
d) Man ville se tomten ta för sig av lussegröten.



9. Sjungarna, julsjungarna, Staffanssångarna eller stjärnsångarna bestod av ett följe som drog gårdarna runt med en stor stjärna och spexade och sjöng. Följet innehöll Josef och Maria, kung Herodes och hans knektar samt Judas som var en otäck figur som tiggde pengar, mat och dryck. Vilka var också med i följet?

a) Åsnan och lammet
b) De tre vise männen
c) Ärkeänglarna
d) Folket med palmblad



10. Vilken dag kallades på vissa håll i landet farängladagen och betecknade att julänglarna for tillbaka till himlen?

a) Tjugondag Knut
b) Trettondagen
c) Annandagen
d) Juldagen



11. Varför hör julbocken till vårt julfirande?

a) Asaguden Tors vagn drogs av två bockar.
b) Jesus föddes i bockens krubba.
c) Julbocken kom med julklapparna.
d) Josef ledde Maria på en bock in i stallet.



12. Bjällror och klockor hör också julen till. Varför?

a) De troddes skrämma bort onda andar.
b) Med dem åkallar man ärkeänglarna.
c) När klockor klinga i skyn Guds son kommer till byn (man firar Frälsarens födelse).
d) Det var tecknet för tomten att komma fram och ta för sig av sin gröt.



13. Fågelkärven till jul sattes upp i ett bestämt syfte, förutom att mata småfåglarna, vilket?

a) Den var även till gårdstomten.
b) Den var även till rådjuren.
c) Man kunde spå hur kommande år skulle bli, fattigt eller rikt, genom att studera fåglarna i den.
d) Man kunde spå hur vädret skulle bli beroende på åt vilket väderstreck kärven vred sig.



14. Varför var det bråttom hem från julottan?

a) Man var hungrig eftersom man hade fastat på morgonen före kyrkobesöket.
b) Det var kapplöpning: först hem till gården fick året därpå skörda först.
c) Nu måste man snabbt hem och mjölka korna.
d) Hästarna måste få sin julhavre innan tomten tog all.



15. Vilken dag förknippades förr med jullekar, upptåg och julgillen?

a) Luciadagen.
b) Juldagen.
c) Annandagen.
d) Trettondagen.



Lycka till!!!

15 kommentarer:

Lotten sa...

Kul! Jag tycker att du ska baka ett pris. Det blir -- förutom portot -- himla billigt. En liten dröm eller chokladruta, bara?

/en som ju aldrig bakar och behöver bidrag ...

Lotten sa...

Detta här ovan skrev jag utan att ens ge mig in i tävlingen eftersom jag nu kastar mig upp på ett tåg utan internet.

Det är svårt att vinna utan att svara. (Gammalt djungelordspråk.)

crrly sa...

lotten: Baka?! Jag???!!! Hahaha. Då har du inte sett detta va?! http://crrly.blogspot.com/2005/08/crrly-bakar.html

*kan inte länka på det där braiga sättet som du har lärt ut så pedagogiskt, utan att behöva leta reda på stället där du beskriver det, och det orkar jag inte*

Jag kanske skulle skicka mina muffins till jumbon?! Eller till dem som inte svarar alls? :D

För en dröm kan man ju inte skicka på posten, det blir ju bara smul! (Kanske lika bra iofs...)

Översättarhelena sa...

En tävling, hurra!
1. Violett
2. Tyskland
3. 1920-30-talet
4. Tyskland
5. Lutfisken
6. Julölet
7. Lutfisk och gröt (åtminstone lutfisk, jag är lite tveksam till gröten faktiskt)
8. Andra alternativet, det där med lussefärden.
9. De tre vise männen
10. Trettondagen
11. Asaguden Tor red visserligen inte på bockar men hade en vagn som drogs av bockar
12. Skrämma bort onda andar
13. Tredje alternativet, spå kommande år
14. Andra alternativet, kapplöpning
15. Annandagen

crrly sa...

Tack för dina svar, helena! :)

Jag ser nu att jag måste förtydliga svaren genom att sätta dit a, b, c och d, så blir det lättare.

crrly sa...

Och tack för ditt påpekande om bockarna också. Hur rider man på två bockar, liksom?! :) *ändrar*

Gäspan sa...

Jag tror som översättarHelena på fråga 1-6.
7. lussekatter och pepparkakor
8. b
9. de tre vise männen
10. annandagen
11. bocken kom med julklapparna!
12.c, förebådar frälsaren
13.spå kommande år
14. den som kom först hem fick skörda först nästa år!
15.annandagen

crrly sa...

gäspan: Tack för dina svar! :)

Sofia sa...

Vad skoj med ett jultips!

Här kommer mina svar:

1. d
2. d
3. c
4. d
5. c
6. b
7. d
8. b
9. b
10. b
11. c
12. a
13. c
14. b
15. d

Sofia sa...

förresten på fråga 15: läste det fetstilta ordet som jull-ekar först innan jag fattade att det skulle vara jul-lekar : )

crrly sa...

Tack, Sofia! :)

Gäspan sa...

Va? har jag inte vunnit än? :-)

crrly sa...

gäspan: Jag skrev ju att man kan göra detta till efter jul, så lugna dig lite! :)

Cee sa...

Snälla Currly, skulle du vilja ge mig facit redan nu?
Vi brukar alltid ha något sånt här att sysselsätta folk med på julaftonen medan vi andra vill kolla på Karl-Bertil... så det här hade varit guld att ha med!!!!

Kanske kan ge mig rätta tipsraden på min blogg eller nåt??

*ler vädjande*

crrly sa...

cee: Inte på din blogg, då kan ju alla se den där ju! :-o Men ge mig en mejladress, eller skicka din mejladress till crrly snabela animail punkt net så kan jag skicka!

Och säg till när du har gjort det, lägg en kommentar till ett inlägg högre upp så att jag säkert hittar det! :) (Kollar inte den mejladressen särskilt ofta...)