tisdag, maj 22, 2007

Boktips för gravida


Förlåt om jag förvirrade er med mitt förra inlägg, som vanligt bara knattrar fingrarna på utan större eftertanke (Visst hade det varit praktiskt om fingrarna kunde tänka själva? Och om de kunde se hur tokigt det kan bli, säga: "Stopp och belägg, så här kan vi ju inte skriva!"?) (Wow, titta, fyra skiljetecken i rad, oj, nu blev det fem!)

Jo, jag måste bara säga att det är så vansinnigt otroligt. Något har hänt mig som jag aldrig, aldrig vågade hoppas på. Jag har ju under större delen av mitt liv lidit av en fruktansvärd förlossningsskräck men jobbat som bara den under hela graviditeten för att få bort det allra värsta, eftersom jag ändå insåg att det mesta var hjärnspöken och att det inte alls skulle gagna mig (eller bebisen) att gripas av panik när stunden var inne.

Förutom fantastiska samtal med aha-upplevelser hos underbara människor på specialistmödravården och en hel radda andra vidtagna åtgärder så har jag läst, läst, läst, läst. Slukat tiotals kilo av gravidböcker, vänta barn-böcker, litteratur förlossningsberättelser och om föräldraskap. Jag tänkte lista några av dem jag gillar här, de övriga lämnar jag helt enkelt därhän.

Att föda barn utan smärta (jättegammal men väldigt peppande!!) av Pierre och Aline Vellay.
Mamma, pappa, barn av Lisa Fabre.
Rädd att föda -- din väg till att våga av Leni Söderberg och Nicole Silfverstolpe.
Att få barn -- den nakna sanningen av Jane Symons (från bokrean).

Och naturligtvis biblarna Att vänta och föda barn av Sheila Kitzinger och Gravid -- Kroppen, känslorna, förlossningen, barnet av Anne Deans (red).

Sköna att läsa är också Nära föräldrar av Jorun Modén och The Attachment Parenting Book av William & Martha Sears.

Att förbereda sig inför amningen kan också rekommenderas, det är det jag sysslar med nu, när jag har betat av det mesta kring förlossningen. Favoritboken om det är Att amma av Nanna Bylund. Amningsboken av Kristin Svensson och Malin Nordgren är inte heller så dum. Någon sa att man borde ha läst minst tio poäng i amningskunskap innan man ens funderar på att bli förälder, och visst, jag inser det nu när jag har läst de här böckerna, att det verkar vara en konst. Och så mycket myter som florerar, en sån prestige som ligger i detta... det är heelt otroligt.

Men det mest konkreta jag kan rekommendera är framför allt profylaxkurs! Där får man verktyg att ha med sig, andningen och självförtroende. Den på förlossningen medföljande får också en hel del redskap att hålla sig till, ett papper med instruktiva bilder på massagetekniker till exempel. Den lilla boken man får där är också bra.

Naturligtvis utesluter inte alla mina praktiska förberedelser att katastroftankarna kommer... Vad gör vi om...? Men man kanske inte måste planera allt i minsta detalj.

Det räcker nu.

4 kommentarer:

Översättarhelena sa...

Har du läst "Att föda på kvinnans villkor" av Beatrice Hogg, Signe Jansson och Kärsti Stiege? Den gillade jag mycket.

crrly sa...

Å! Tack! Nej, inte ens hört talas om! Men jag vet förstås vem Signe är (var?). Hmmm, hur ska jag få tag i den nu då...? :)

e sa...

Håller med, profylaxkurs är sååå bra. Och jag är ännu mer entusiastisk nu efter förlossningen :) Apropå att man inte kan förbereda sig för allt så hade jag massor av saker jag nojade för när jag kom in till förlossningen. Tex att jag inte hade hunnit öva tillräckligt på lättandning, missat att packa ner några grejer etc. Då sade barnmorskan 'vet du, det är många som har fött barn genom åren utan att ha förberett någonting och det har gått jättebra'. För mig var det en lugnande tanke även om jag nog nojade lite till :)

Anonym sa...

"Att föda utan smärta" av paret Vellay, kan det vara "Childbirth with confidence" månntro?