torsdag, september 06, 2007

Språktidningen


Äntligen har det kommit en tidning för en crrly: Språktidningen! Synd bara att den, trots att den uppger sig ha en språkgranskare, innehåller en del korrfel. Jag har redan hittat flera stycken, trots att jag bara har skumläst fram till sidan 20: till exempel "nätt och jämt" och "mellan 70-80 000" (inte mindre än två fel i detta uttryck -- strecket är dock långt) . Och ett graverande fel i en annons för den av Henrik Schyffert regisserade stand up-showen Svenskar är också människor!, med Fredrik Lindström. Här står Fredrik Lindström med en pizzakartong på vilken det står "La Prima Pizzera Bredäng". "Pizzera" alltså. Hm?

Om man bortser från annonsen så är det ändå synd, synd, synd på en i övrigt så välkommen tidning! Den är annars snygg och verkar okej skriven, även om nivån är lite låg -- varför skriver man "pensionerad professor" istället för professor emerita (eftersom det i detta fall var fråga om en kvinna)?

Nu ser jag ändå fram emot att läsa vidare om skorrande r-ljud, ordet spunk med mera.

11 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

Du måste måste måååååste mejla redaktionen och berätta om de fel du hittar!

crrly sa...

lotten: Jag kommer nog inte att kunna avhålla mig från det... De behöver en crrly! ;) Vad tycker du om Språktidningen då?

Anonym sa...

Hm, jag har bara skummat fram till typ sida 10 eller ngt, men jag skyller på att jag var bortrest en vecka. Den känns lite låg emellanåt, det har du ehlt rätt i, och stockholmskt (?) nedlåtande på ett sätt som Språkrådets tidskrift var skönt befriad från.
Men jag ska väl läsa ut hela.

Har mailat lite med han Patrik vad-han-nu-har-för-efternamn och de kan nog behöva påpekanden om korrfel, förutom att ngn mer eveten jävel än vi redan säkert har hunnit maila dem :-D

Eva-L sa...

Jag blev tvungen att sluta läsa eftersom 6-åringen plötsligt frågade "vad står det där i bubblan?" Det stod n*gger och det är inte ett ord jag anser att han behöver kunna än och eftersom han kan läsa själv (men inte flytande, han läset nijer, jag var inte snabb nog) så fick jag lägga undan den. Det är intressant med stora barn! Nu är han i skolan och jag ska sätta mig med Språktidningen och en kopp te. Det kan bli allas vårt nya nöje att leta fel i den:-)

crrly sa...

anstai och e-l: Jag fick den inte förrän igår... och har inte fortsatt läsa den. Däremot råkade jag läsa lappen med prenumerationserbjudandet som ramlade ur den, och även där var det fel... Suck.

deeped sa...

Fast felaktigheter i en annonskan väl inte läggas tidningen tilllast?

crrly sa...

deep: Givetvis inte. Lite komiskt bara att det är just Fredrik Lindströms annons. Jag skriver ju också "Om man bortser från annonsen".

PGW sa...

Låter som en spännande tidning. Ersätter den gamla Språkvård? Den lilla tjocka A5an? Går det att hitta den i vanlig butik eller måste man vara medlem någonstans?

Anonym sa...

Professor emeritus i så fall (om man nu tycker att latin är bättre än svenska), även om kvinnor. Vi böjer ju inte andra adjektiv enligt latinskt paradigm, och överhuvudtaget inte i maskulinum/femininum på modern svenska - läs mer här: http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id=44814;objekttyp=lan
Fast pensionerad är bättre, tycker jag.

crrly sa...

pgw: Nej, detta är ett privat initiativ, även om Språkrådet medverkar.

malin: Jag hade till nu bara sett emerita om kvinnliga pensionerade professorer och såg ingen anledning i att ifrågasätta detta men okej att emeritus också funkar.

Personligen tycker jag att "pensionerad professor" låter lite småtråkigt och inte alls lika fint (i betydelsen "snyggt", inte "tjusigt, pråligt") som professor emeritus! Det sistnämnda är väl ett vedertaget begrepp dessutom, och det var därför jag ställde mig frågan varför skribenten till just den artikeln i tidningen inte använde det.

crrly sa...

pgw: Jag vet inte, själv har jag bara sett det på nätet, men jag har å andra sidan ingen direktreklam och inga dagstidningar.