onsdag, februari 22, 2006

Elitmobbning

Javisst är det tjatigt att se mer om detta idag och man borde egentligen tiga ihjäl skiten men Mustafa Can skriver om det så himla bra i DN, läs hans analys en bit ner. Detta till exempel:

När en tv-producent tycker att en mycket folkkär programledare [Martin Timell, enligt Expressen, min anm] är "det vidrigaste i människokropp" svarar Bard: "Han började karriären med barnprogram. Snälla snälla säg att han är pedofil..." Ingen på listan, varav flera med egna barn, reagerar. Som om ingen tänker: Att önska ännu en pedofil är att önska att ännu ett värnlöst barn ska kränkas. Ingen lämnar rummet i förakt.

/---/


Överst i varje mejl står: "Detta e-post från Elit är givetvis ett konstverk. Utformningen, uttrycket samt skribenten är en del av konstverket."Jo, men givetvis. Hur fegt är då inte detta? Man står alltså inte ett dugg för vad man säger och skriver, utan man hänvisar till konstnärlig frihet. Så sanslöst barnsligt. Vidare hävdar Bard (i Expressen) att det är ironi. Glöm det, gubben. Du är för gammal för ironi. Du är ingen odödlig Peter Pan. Du tillhör INTE Generation X (eller Y heller, för den delen). Du vet inte ens vad ironi är, och det märks med all påvisbar, pinsam tydlighet i det vi har fått se i exempelvis DN idag.

Personligen har jag inte väntat mig ett dugg mer av exempelvis Bard och Virren men nu är det inte bara de som uppfattas som deras likar som är med på listan, utan där finner man även forskare och psykologer, chefer och politiker. Jag är allra mest besviken på Katerina Janousch, som jag, barnsligt nog måhända, har hyst respekt för och ansett vara en klok människa, såväl i rådgivningsspalter som i sin bok Anhörig. Och vad gör Olle Wästberg och Johanne Hildebrant där? Skrämmande är ett understatement.

Vad vinner folk på att leka übermenschen här? Är folk måhända livrädda för att bli brännmärkta och själva uthängda av Adolf Bard och hans underlydande? För ni har väl inte missat att man inte bara kan vara en passiv medlem på denna mejllista utan man måste bidra med skvaller själv, givetvis ju värre desto bättre. Man behöver inte längre undra varifrån skvallerpressen får sina historier, med andra ord. Jag inbillar mig nämligen inte för ett ögonblick att åtminstone några av mejllistemedlemmarna skulle gå så långt som att -- oh, hemska tanke -- ljuga för att platsa där.

Nå, det jag skrev ovan, angående att jag inte väntar mig mycket högre nivå av Bard och Virtanen, borde jag utvecka här, men jag avstår. Helt enkelt eftersom jag inte är medlem av något elitistiskt nätverk och med hela mitt hjärta och hela min själ tar avstånd från allt som skulle kunna liknas vid sådant. (Men visst, jag kan inte låta bli att nämna att jag VET en hel del om båda dessa gentlemen som absolut skulle platsa i deras egen lista.)

Peace out.

23 kommentarer:

Jesper sa...

Jäho! Riktigt bra blogg om dum-Bard och hanses anhang. Ironi... Jo, tjena... Väldigt många människor kör på och spyr ur sig förolämpningar och elakheter. Sen anser dom att det är okej bara för att det är sk. ironi. Hm.

crrly sa...

Hej sötjesper!

vandrarvild sa...

du skrev det så bra så jag skiter i det, jag håller med dig helt och hållet, jag har helt förlorat respekten för alla inblandade.

crrly sa...

vv: Naje! Vad har jag nu gjort?! Vill inte döda dina idéer ju, eller sno dem. Förlåt. Jag som hade sett fram emot att kolla ifall du också hade skrivit nåt om det! :p

Anonym sa...

Läs vad t ex Isobel skriver, http://isobelsverkstad.blogspot.com...så kanske du får lite distans..du fick mig åtminstone att skratta

Annika sa...

Har aldrig hört talas om detta och orkar inte bry mig. Listan verkar vara till för dem som är rädda att bli skvallrets offer. Ungefär som mobbarna på högstadiet. Anfall är bästa försvar.

Tack för att man inte rör sig i Stockholms medievärld. Det verkar vara hopplöst tråkigt.

Deprimerande att se annars seriösa människor bland medlemmarna.

Anonym sa...

Eftersom en hel bunt av mina kompisar är eller har varit med på elit, och jag själv är med på en liknande lista (fast som riktar sig spcifikt till folk i IT--branschen) så: Anledningen till att folk är med på mailinglistor är att det är kul. När man tar en paus i sitt arbete har man en hög nya mail i inboxen att förströ sig med. När man är klar me dagens jobb går man ut och tar en öl med listpolarna. Ja, sånt händer till och med när hela listan har debatterat gruppvåldtäkt i upprörd falsett.

Som mest tror jag "min" lista producerade runt 500 mail per dag, men då hoppade folk av för att de inte orkade med mailskörden och mailmängden minskade.

Det där med "konstverk" handlar om att konstverk inte omfattas av personuppgiftslagen, och därför kan man nämna folk vid namn utan deras tillåtelse, vilket inte är tillåtet om det bara är ett vanligt mail.

Sen tycker jag Bards motdrag var rätt klockrent: Han gjorde bums alla skribenterna i DN:s artikelserie till medlemmar i Elit. Expressen har den storyn.

Och jag tänker absolut inte lämna min trivsamma IT-branschlista, jag skulle absolut sakna debatterna om analsex och powertuttar och en massa annat!

Anonym sa...

Så såg jag just en härlig kommentar till i ämnet, av en kompis som är med på samma lista som jag:

Anonym sa...

Så försvann givetvis länken.

Anonym sa...

Men? Nu igen?

Anonym sa...

Äh. http://www.asiktstorped.se/2006/02/22/jag-ar-en-koprofil-kvinnohatare-med-pedofila-tendenser/

crrly sa...

mikael: Kul att man kan roa nån. Orkar dock inte läsa fler bloggar i frågan, men tack.

annika: Eller hur. Det fåniga är att jag EGENTLIGEN inte bryr mig så mycket, eller inte alls, men det är det väl ingen som tror på om jag nu ändå har gjort mig omaket att blogga om det?! Tycker bara det är synd att hatet får råda, det är mycket trevliga med kärlek men så är jag väl en naiv hippie också.

rasmus: Orkar inte, sorry. Hänvisar till min ovanstående kommentar om hat och kärlek.

Anonym sa...

Då vill jag påpeka att jag känner flera som hittat sin kärlek via olika mail-listor, kanske även via Elit (en av mina bästan kompisar är f.d. pojkvän till Bard). Mitt hittills längsta förhållande började på favoritlistan.

crrly sa...

rasmus: Suck, jaja, det är ju underbart. Ett känt raggningsknep är ju att säga något dumt om någon annan så att man skapar gemenskap och tillhörighet till den man pratar med (såvida den åtråvärda inte råkar vara vän till offret...). Det är TONEN i vissa inlägg från Elitlistan jag mår illa av, och att sen skylla ifrån sig på ironi och konst och fan och hans moster är under och bortom all kritik, så därför tänker jag inte ägna mer tid och energi åt det.

Anonym sa...

Ja den biten kommer man ju inte undan. Tonen är ofta hård och faktiskt inte alls hjärtlig alla gånger. Fast vi på vår lista är ju inte kändisar utan IT-gurus. Men på många listor finns ett gäng hårda debattörer med "den som ger sig in i leken..."-mentalitet som gladeligen förolämpar varandra hejvilt och ser ner på dem som tar illa upp. Uppenbarligen tar Can illa upp.

Jag tycker maillistor är bra, jag hoppas elit och alla andra listor lever vidare, både de öppna och de slutna. Det är dubbelriktad kommunikation, oftast kan ingen bestämma vad som sägs och det är dessutom enkelt att skapa sin egen lista, publik eller superhemlig, fritt inträde eller för de utvalda.

Annika sa...

Apropå Rasmus inlägg. Jag är med i tre maillistor. Ingen av dem är ett forum för skitsnack om andra männiksor och alla tre är trevliga att läsa när man har ett uppehåll i arbetet.

De handlar om vår bransch (kultur/mesia i Öresundsregionen) och om olika evenemang som vi sprider information om. Lite jobberbjudanden, jobbsök, lägenhetsletande och erbjudande om lediga lägenheter man aldrig skulle ha fått chans på. Plus en massa inbjudningar till medlemmarnas vernissage och liknande. Det kan också komma nödrop av typen: hjälp! var hittar jag en transvestitperuk?!

Och allt detta hanterar vi utan att säga att folk är feta eller hoppas att de är pedofiler. men det är väl för att vi är lantisar, då... :-)

Annika sa...

Ha ha ha! kultur/mesia! media menar jag förstås!

Unknown sa...

bra skrivet! jag läste Cans artikel och bara kände en djup suck.

har inte orkat läsa uppföljningen i dagens DN än.

crrly sa...

rasmus: Idén med mejllistor är bra, absolut. MEN. Osv...


annika: :D Du är fan roligast i hela världen!!! :D

sofia: Danke. Ja... Nä, usch, inte jag heller. Ville inte ens göra en debatt här, ville bara få ur mig skiten, kräkas lite och sen gå vidare.

Anonym sa...

Annika: På "min" lista har jag just fått läsa att "mejlmannen" (som mailade om/till Reinfeldt) är fet och ligger med Mustafa Can. Det tog faktiskt rätt lång tid för mig att sluta skratta. Jag är säkert en väldigt ond person.

Annika sa...

Nej inte ond.

Normal.

Antagligen.

Men den där listan har jag åsikter om.

Anonym sa...

Nice site!
My homepage | Please visit

Anonym sa...

Nice site!
http://fadkvfjb.com/vfxr/xwpu.html | http://tjpwvdqq.com/xzvi/dcpu.html