måndag, november 20, 2006

En gravid kvinnas survival kit

Glöm puderdosor och läppglans -- så här glamorös är jag.


Detta bär jag med mig i min väska:

* plastpåsar att spy i
* hushållspapper att torka av sig med
* starka minttabletter, att ha efteråt eller förebyggande
* starka minttuggummin, att ha efteråt eller förebyggande
* Rennie mot magkatarr
* tandborste och tandkräm, till när man kommer åt rinnande vatten eller i nödfall ändå
* knäckebröd i småbitar (bör intas regelbundet, dvs typ hela tiden)
* mandariner (som ej bör glömmas i botten fler gånger, såvida man inte vill få mer användning än man tänkt sig av påsarna från punkt ett)
* vatten- eller apelsinjuiceflaska
* påse med bomull eller hushållspapper indränkt med pepparmyntsolja att inhalera
* pepparmyntsolja, att droppa på överläppen som man kan dra upp under näsan när det blir kris
* alla vitamintabletter, att ta någon gång när man klarar av det...
* flera burkar Lergigan comp -- givetvis

27 kommentarer:

Anonym sa...

Hey, check out this site - these guys pay you up to 30 percent money back for all of your normal online purchases! How does it work? They give you the money they earn from their affiliates whenever you buy through them. Click here for more info

Anonym sa...

Grattis!
Njuuuut! :)

crrly sa...

anonym: Men det är ju just såna där... *hulk* inlägg som... *hulk* jag trodde att jag *hulk* var ... immun mot... *rusar iväg*


sandra: Tack och hmmmmmmmmmmm. ;p

Anonym sa...

Ifall du inte är allergisk mot tips så tänkte jag föreslå att du inte borstar tänderna direkt efter "uppkastning" för du har fortfarande frätande ämnen i munnen upp till en halvtimma efteråt. Det blir lätt en massa småhål í tänderna.

Anonym sa...

Och om ett antal månader kommer det finnas blöjor, napp, extra kläder, leksaker, mera nappar (för de försvinner mystiskt fort), välling, torkservetter, osv. :) Ljuvligt! Fast då kan du ju ha en sån där väska som hänger på barnvagnen annars kan man bli sne i ryggen av att bära allt tungt man ska ha med sig. :)

crrly sa...

omtänksam: Hmmm, tack... Försöker bara tänka på mina medmänniskor! :p


sunflower: Vi får se om jag ska ha vagn... Tänkte bli en sån där sjalis. Fast var man då ska göra av alla grejer, jaa...

Anonym sa...

du, det blir så mycket enklare om du bara trär väskan över huvudet..hehe

Anonym sa...

stackars dig, det går över - det är det enda jag kan trösta med..

Anonym sa...

Mandariner var min stora räddning under de där första jobbiga veckorna (som genom magi försvann för tre veckor sedan). Åt dem konstant, och lyckades hålla illamåendet i schack.

aequinoxia sa...

Du får det att låta så glamouröst, crrly! :-)

Anonym sa...

Nej, stackars dig! Det låter hemskt, hur klarar du av att jobba om du bara kräks?

Vad har du pepparmyntsoljan till?

Laila och Johan sa...

Hu, det låter jobbigt... men Grattis!!!

Översättarhelena sa...

Grattis! Och håll ut, det är värt det :)
Jag tänkte tipsa dig om hur jag dompterade illamåendet under mina graviditeter, men jag ser att du redan har kommit på det: ständig tillförsel av mat i mycket små doser. För mig funkade det bäst med bananer och ett slags torra bröd som hette "bagateller", som jag inte tror finns längre. Men skorpor är också bra.

crrly sa...

skolfröken: Pepparmyntsoljan har jag för att lättare stå ut... Andas i min påse där ett preparerat papper ligger. Och tar några droppar nedanför näsan innan jag kör på morgonen; min bil luktar inte gott, inte i min näsa i alla fall...

Pernilla sa...

GARV. Jag sniffade TIGERBALSAM!!! Hjälpte ganska bra faktiskt. KOm inte på det där med pepparmyntsolja, haha

Pernilla sa...

just det. Som ovanstående säger: Borsta inte inte inte tänderna förrän tidigast 30 min efter spyendet! Det tar hål på emaljen! Skölj med vatten bara.

Anonym sa...

Sjalis är mycket bra för barnet, men tänk på att bebisar väger en del och de väger och väger än mer. Man får inte sabba sin rygg för man måste ju kunna springa och sparka boll senare när bebisen börjat gå. :) Och ja, vad ska man göra av alla grejer!? Tror faktiskt att sjalis är bra komplement, men inte så bra att bara köra på den. Eh, det kommer nog ge med sig tids nog. *kram*

Anonym sa...

Hmm, som man får man onekligen en hel del respekt för kvinnor efter att ha läst vad ni står ut med för att säkra släktets fortlevnad. Å Du, Crrly om Du har riktig otur så kan Du utöver illamåendet också drabbas av till exempel diskbråck (gör sanslöst ont även för den som inte är gravid). Och det värsta/bästa återstår, den födslovånda som Gud (vilken mansgris) straffade kvinnosläktet med pga Evas försyndelse. Men sedan har Du ju ett helt nytt liv att njuta av. Jag säger som sportradions Uno Hedin brukar säga efter att ha klämt ur sig några V65-tips: Lycka till!

crrly sa...

pernilla: Jag har ju ändå alltid pepparmyntsolja med mig... Absolut bäst att massera bort min egen och andras huvudvärk med t ex.

Och jag tror inte att mina spyor, om vi nu ska snacka detaljer, kommer åt tänderna direkt, det är ju inte så att jag gurglar runt dem... ;)


sunflower: Tja, det finns delade meningar om det. Personligen tror jag stenhårt på att det är bra mycket bättre rent ergonomiskt att bära barnet i sjal både för mamman (som därigenom _inte_ sliter på ryggen lika mycket) och för barnet som får en bra ställning. Se t ex www.sjalbarn.se och www.naraforaldrar.se. Ja, sen är det ju egentligen för själva närheten och anknytningen man gör det. Barnvagn finns bara i västvärlden och har bara funnits i ca 150 år, barnet vill ha så mycket kroppskontakt som möjligt och inte ligga för sig själv.


wandus: Jag hade räknat med allt möjligt... men inte det här. Känner mig lite naiv och dum...

Eva-L sa...

Har inte heller några tips men kan säga att jag även andra gången blev helt ställd av illamåendet och hur fruktansvärt jobbigt och tärande det är. Hoppas det går över snart!

Eva-L sa...

Eller det är klart jag har tips men du slipper dem nog hellre;-)

Pernilla sa...

sjal är bra, men det kom för oss en brytpunkt där Teodor INTE ville bäras längre, speciellt inte i ställningar han inte såg framåt i... Samtidigt bytte vi till sittvagn och nu fungerar vagnen bäst (innan dess ville han ju inte åka vagnen). För icke-kräkbarn är det nog ungefär här man börjar bära dem på ryggen istället (då ser de framåt). Men eftersom Teo kräks varje kvart hade det varit jättejobbigt att ha honom bunden på ryggen.

crrly sa...

e-l: Tack, du förstår mig!!! ;)


pernilla: Du måste lära mig, jag måste få gå kurs hos dig, med sockerpaket! :) (Vågar INTE bära Teo!)

Anonym sa...

Ingefära hjälper oxå...Och riktigt starkt citronvatten. Ett stort glas med minst en halv pressad citron i. Det var det bästa jag varit med. Och Druvsocker tycker jag oxå du kan lägga till din lista. Och akupressurarmband mot illamående. Finns på apoteket. Kommer inte ihåg exakt vad det heter, men det lindrar faktiskt!!!

crrly sa...

jenny: Tack... men nä, det finns faktiskt inget som hjälper mig. Illamåendet är alltid där, konstant. Sen är det starkare eller svagare men det är svårt att påverka mer än att småäta hela tiden.

Anonym sa...

Ska bli intressant att läsa vad du tycker om vagn sedan. Tycker ju själv att barnvagn är ett jävla otyg, sådär, men det är ju lätt att säga. Från sjal till sulky låter idealiskt.

crrly sa...

anstai: Hur då? Är det barnvagnsmaffian du tänker på? :)