tisdag, februari 21, 2006

Vegan i utlandet

Tänk att det ska vara så mycket lättare att hitta veganska varor och vegoalternativ utomlands än i vårt välutvecklade (?) land. Här hemma kan jag få åka flera mil för att få tag i en vegansk crème fraiche (jo, för mjölkprodukter är inte "vegetariska"; kalvar dödas för att du ska få dricka deras mjölk). I våras var vi i en liten byhåla på franska landsbygden mitt ute i ingenstans och där nästan förköpte jag mig på läcker, fräsch mat framställd utan dödande och lidande. Helt fantastiskt. Massor med olika slags sojamjölk, -yoghurt och -crème fraiche till exempel, med olika fetthalter, med och utan tillsatt sötning, med fruktsmaker och naturella. Veganska färdigrätter på glasburk, konserv och i frysförpackningar. Mängder av superfräscha grönsaker och frukter förstås, med massor av underbar smak.

Och nu då, på Aruba, en pytteö, in på en supermarket och vad hittade vi? Ett minst lika stort utbud av vegoprodukter, goda och fräscha och spännande. Köpte t ex en jätteburk falsk riven parmesan, hur god som helst.

Den stora nackdelen med Aruba, och då menar jag verkligen nackdel ur mer än matsynpunkt, för detta är nästan det bästa med att åka utomlands annars, är den färska frukten. (Oj, vilken vimsig mening, hängde ni med?!) Aruba har nämligen inga egna fruktodlingar utan måste importera sin frukt, något som gör den minst lika vattnig och smaklös som Sveriges vintertid. Besvikelsen är total när man har släpat hem ett par stora matkassar enorma frukter med läckert och förföriskt utseende.

Dessutom ligger prisnivån överlag väldigt högt. Det är inte så vanligt att tycka att allt är dyrt när man åker från Sverige utomlands, det är väl nästan bara i Norge och Island annars man verkligen tycker att allt är dyrare än hemma. Så glad dock att vi valde att bo med pentry och fixa vår egen mat för darling lagar den allra godaste maten i hela världen; det är aldrig min säng jag saknar mest på resa utan älsklings mat!

Tro inte att ni slipper mitt tjat än på ett litet tag heller, jag ska åka hem strax och tänker slänga in lite bilder från resan. Vilket paradis det är, helt otroligt. Och "den bästa semestern någonsin", säger darling. Jojo...

7 kommentarer:

vandrarvild sa...

föresten blev bilderna i resedagboken finfina! :)
Hur blev de på dig och mig då?

nu är jag i alla fall hemma igen. Ska blogga strax tänkte jag.
tusen och femtio kramar!

Anonym sa...

holy crackers!
vad det låter underbart. var tvungen att söka på aruba, visste inte ens var det ligger.
hittade en karta som kanske kan vara intressant för er:
http://brochures.aruba.com/arubamap/download.php?name=arubamap.pdf

gotta er!!!!!
rucky pepuru....:)

Unknown sa...

Hej Gumman!

Min syster (som är mjölkproteinallergiker) har recept på hur man gör sin egen creme fraiche utan att ha mjölkprotein i den. Tror att hon använder en olja i basen och sen blandar hon i... Ja, vad det nu är. Ska jag höra med henne om receptet? Så att du slipper köra flera mil nästa gång du vill ha creme fraiche, menar jag?

Pernilla sa...

Hello bruden och välkommen hem!

crrly sa...

vv: Tack! :) Bilderna av oss blev också bra!


altervego: Oooh. Tack! Vilken fin! :) Och du är inte alls ensam om att inte veta (ha vetat) var Aruba ligger...


anna: Å, tack,hemskt gärna! :) Majonnäs kan jag laga till hur enkelt som helst men inte crème fraiche.

pernilla: Danke!

Unknown sa...

visst är det märkligt det där med veg. mat utomlands. Ta bara England som jag besökta förrförra året: bland deras färdiglagade maträtter (för det köpte jag en del och "lagade" till på vandrarhemmen) finns massor av vegetariskt/veganskt. Och de är märkta med en STOR morot el. liknande samt texten suitable for veg-nånting.

och då är ju England och Sverige ändå nära rent geografiskt. Coolt att det var bra på Aruba.

Låter som ni haft en toppensemester!

crrly sa...

sofia: Ja! Sverige är efterblivet... :p

Semestern hae ett enda fel: att vi var tvungna att åka hem och inte fick stanna tills det blev vår!