söndag, mars 05, 2006

Vuxenpoäng

Iskallt hus (vi sitter med fleecetröjor och raggsockor och under filtar framför tv:n och datorn) men 13 000 i elräkning. För ett kvartal alltså.

Direktverkande el suger, verkligen. Det blir att kolla upp luftvärmepump.

Och inhösta fler vuxenpoäng...

För visst är Energi ett sånt där Vuxenord, liksom Försäkring, Moms, Kärnkraft, Ansvar och Svångrem. Och Löntagarfonder. Ord i bruna fönsterkuvert, sånt som Dom Vuxna pratade om med Allvarsrynkor. I alla fall på 70--80-talen. Sånt man har hållit sig ifrån, så länge det bara var möjligt...

7 kommentarer:

Anonym sa...

pensionssparande är ett ord jag inte kan ta i min mun ännu, även om det vore bra. (jag är 30, och kommer väl att få 7,50 kr i pension med min icke-existerande framförhållning)

crrly sa...

Ja, pensionssparande är verkligen ett Vuxenord! Men det är snarare ett 2000-talsfenomen. Som överliggare och humanist lär jag inte heller få nån pension... :p

Anonym sa...

Vi slår er, vi betalade 9254:- för 2006-01-01 - 02-28, dvs för 59 dagar. Hutlöst, ja. Inte får vi bidrag för att göra något åt det heller eftersom vi inte har oljepanna eller direktverkande el. Så det blir att göra något åt det för egna pengar i sommar för som det är nu så är det ju inte hållbart.

crrly sa...

ann.sofie: :-o Vad har ni då för vidrig värmekälla som drar så mycket??? Jag trodde inget var värre än direktverkade el...

Anonym sa...

Vi har en el/ved-panna men problemet är att vi har ett STORT hus att värma upp. Dessutom är det 3-våningar och har stora fönster, dvs. stora värmeförluster. Vi ska försöka göra något åt det i sommar, t ex isolera vinden bättre, gå igenom alla fönster och dörrar och se till att de är täta etc. Sedan ska vi också förstås försöka byta uppvärmning till något annat, bergvärme kanske.

Anonym sa...

Jag tycker Ann-Sofies förslag verkar vettigt. Kolla om det går att tilläggsisolera. Numer byggs det hus som är tänkta att kunna värmas upp av de boendes kroppsvärme. Borde ge grymt låga uppvärmningskostnader.

crrly sa...

ann-sofie: Vi får inget bidrag för att byta till luftvärmepump, såg vi just, så dumt!!!!! Ska göra det ändå. Så ska vi kolla över altandörrar etc också...rasmus: Kroppsvärme???? Men den är ju typ obefintlig om man bor i ett hus som är kallt... ond cirkel. Isolera hur som helst kan man inte göra med så här pass gamla hus, det är då man får problem med mögel. De ska ju inte vara för täta. Frågan är ens om det är bra med treglasfönster i vårt hus, är inte så säker på det.