onsdag, mars 08, 2006

En städerskas blogg

Tack för alla era städtankar. Hinner inte svara på era kloka och roliga funderingar just nu, ville bara lägga ut en städerskas blogg här. Väldigt kloka tankar, tycker jag. Tänk... om man kunde få hjälp hemma som löneförmån...? Att fyrtio procent av de manliga börsföretags-vd:arna har hemmafru säger väl en del.

17 kommentarer:

Nefertiti sa...

Hemma efter resan nu? :))

Unknown sa...

"Att fyrtio procent av de manliga börsföretags-vd:arna har hemmafru säger väl en del"

Ja, att könsrollerna i allmänhet är stela och väldigt tydliga. Eller något i den stilen.

Jag tror inte alls att betald städhjälp hemma skulle göra något för jämställdheten. Det handlar ju bara om att ge män(niskor) med pengar i plånboken en möjlighet att köpa sig tid. Det handlar ju inte alls om att göra könen jämställda. Hur ändras attityder, värderingar och synsätt av att man köper sig tid?

crrly sa...

nefertiti: Jadå!


anna: Jag skulle lika gärna kunna anställa en städgubbe som en städkvinna, det är inte det jag menar. Men har du läst hennes resonemang öht?

Annika sa...

Hm, intressant. Frankrike har många fler kvinnliga chefer än vad Sverige har. Oj oj oj vad det är vanligt med städhjälp och aupairer i det landet! Men inte är det mer jämställt för det.

Det blir som här hemma, kvinnor i städa/torka rumpanyrkena...

Annika sa...

Lägger till att jag ändå inte är emot vit städhjälp. Städare är ett fint yrke som t.ex hjälper folk att inte gå omkring i smutsiga lokaler på sin arbetsplats. Hade vi inte haft dem hade vi varit mkt sjukare

crrly sa...

annika: Städare gör också att vi som inte vill eller kan/orkar städa ändå kan få ett fint hem... Jag skulle avguda min städare och knappast föraktat honom/henne... Och vore jag arbetslös skulle jag -- faktiskt! -- mer än gärna söka jobb hos t ex det företag som blogg-Monica har startat. Det är okej att städa hos andra, tycker jag... desto tråkigare hos sig själv.

Man kanske helt enkelt skulle byta en helg. Om vi bor hos er och städar hos er och ni kommer hem till oss och gör detsamma?? ;)

Annika sa...

Ha ha! Ja fy fan vad bra! Då kan jag få en härlig flashback till tonårstiden...

Fast jag tycker nog det vore roligare om ni kom och fikade under magnolian istället.

Anonym sa...

En sak som kan vara värd att tänka på är att det där med städning innebär att man släpper in en främmande människa i en del av sin värld som man ofta upplever som väldigt privat.

På gott och ont, såklart.

Unknown sa...

crrly: Ja, naturligtvis har jag läst hennes resonemang. Annars hade jag inte valt att kommentera.

Jag sa inget om att den betalda städpersonen skulle vara man eller kvinna. Visst kan ni välja att ha en "städgubbe" hemma. MEN jag tycker ändå inte att det gör något för jämställdheten i Sverige.

Hon skriver så här: "Hur kan man kräva ökad styrelserepresentation för kvinnor i börsbolagsstyrelser och liknande utan att först göra det möjligt – rent mänskligt och schematekniskt att överhuvudtaget åta sig uppdraget utan att behöva försaka både familj och barn"

Och jag tycker inte att lösningen är att betala städhjälp hemma! Jag tycker däremot att en väg mot jämställdhet kan vara att få familjemännen (exempelvis de nämnda VD:arna) att sitta mindre antal timmar på sitt kontor och ägna fler timmar hemma åt att städa, tvätta, laga mat och ta hand om barnen. Och på så sätt göra det möjligt för kvinnor att göra karriär (om det är vad de vill). DET tror jag kan ändra på attityder, värderingar och synsätt.

Inte att man köper sig tid.

crrly sa...

annika: It´s a deal! Vår magnolia är alldeles ny så den kan man inte sitta under... möjligtvis lägga sig om man rullar ihop sig!


rasmus: Jag vet... vilket har varit ett av mina huvudargument MOT.


anna: Nu måste jag märka ord, sorry. För det första sitter inte vd:ar på sin rumpa på ett kontor hela dagarna, de reser snarare runt massor, åtminstone skulle jag tro att de allra, allra flesta gör det. Är de inte intresserade av att istället sköta hemmet så finns ingenting i världen som kan tvinga dem att göra det. Eller hur menar du att det skulle gå till?

Tvärtom tror jag att även kvinnor tjänar på att man "köper sig tid" och ger någon annan uppdraget att städa hemma hos en. Förutom att man då skapar jobb är det ju då fritt fram för kvinnan med städhjälp att göra vad hon vill med sin extra tid, jobba mer t ex.

Annika sa...

Jag håller med om det Anna säger, att det krävs en omvärdering av vad det innebär att driva det gemensamma projektet Familj. Givetvis ska kvinnor och män närma sig tidsmässigt i engagemangsnivå för attd et ska bli mer jämställt. Det är ju just detta som rä så problematiskt, att jämställdhetsfrågor i ett samhällsperspektiv framställs som synonyma med kvinnofrågor. Det är ju inte så i praktiken. jämställdhetsabetet är en angelägeneht som borde engagera båda könen för att det ska bli en utveckling framåt.

På så sätt kan mans e att rent ytligt så har män mest att förlora på ökad jämställdhet och kvinnor mest att vinna. Och vem vill, när mans er det ytligt, frivilligt förlora mark?

För att ändra strukturen måste man väl till en början jobba inifrån strukturen. Att ge möjlighet till städhjälp för att avlasta kvinnor i karriären är visserligen att ge efter för redan etablerade mösnter och gör inte att männen ägnar mer tid åt hemmet.

Samtidigt kan man säga att man nöter in bilden av kvinnan som möjlig att anställa och ha i högre sammanhang, vilket verkar vara ett problem för gubbväldet i nuläget. Och det är ju bra...

Det är ett problem man kan vända och vrida på...

crrly: om man lägger sig på rygg runt er magnolia då hamnar man väl lite under den i alla fall?

Hoppas den blommar nu till våren! är den vit eller röd? Vår är vit med lite rosa.

crrly sa...

annika: Uuuuhh, jaja, ni har säkert rätt. Eller så. Vi får väl se.


Magnolian är... klassiskt vit med lite rosa, hoppas jag! Men jag har ingen aning. Det är bara en chansning, den är ju helt ny. Har åtminstone köpt den i din hemhåla! :) På det där braiga, fina stället, lite utanför! :)

Annika sa...

Ja ja, hm. Vet du att hennes yngste son som är lika gammal som jag, var en av de värsta svinen på sin tid? Han var en riktig mobbare. Fy. Tänk om hans mamma visste det.

Hans storebror var allmänt känd för att ha "äckliga kalsonger". Vet ej vad det innebar, tog aldrig reda på det. Hoppas han förtjänade det.

Hur som helst: När vi hade klassträff när vi var 31 så kommer den lilla j-a idioten till lillebror och försöker mobba mig som på den gamla onda tiden. Löjligt va? Jag trodde inte mina öron, det var absurt. Vad har han åstadkommit i livet? Bor kvar i samma kommun och jobbar hos sin mamma. Sen blev han full och då försökte han ragga upp mig. Patetiskt.

crrly sa...

annika: Urk! En kommentar till mycket av det du skriver! :)

Hoppas att de äckliga kalsongerna bara var leriga eller så... ;)

Klassåterträffar förtjänar... om inte en hel bok så åtminstone ett blogginlägg. Phuuuuu... :)

Anonym sa...

Thank you!
[url=http://rqjbehlp.com/uymx/usuq.html]My homepage[/url] | [url=http://ujsaqnml.com/satl/xyyt.html]Cool site[/url]

Anonym sa...

Thank you!
My homepage | Please visit

Anonym sa...

Great work!
http://rqjbehlp.com/uymx/usuq.html | http://wjqfhqqu.com/rlpl/ubqo.html