onsdag, mars 08, 2006

En städerskas blogg

Tack för alla era städtankar. Hinner inte svara på era kloka och roliga funderingar just nu, ville bara lägga ut en städerskas blogg här. Väldigt kloka tankar, tycker jag. Tänk... om man kunde få hjälp hemma som löneförmån...? Att fyrtio procent av de manliga börsföretags-vd:arna har hemmafru säger väl en del.

11 kommentarer:

Unknown sa...

"Att fyrtio procent av de manliga börsföretags-vd:arna har hemmafru säger väl en del"

Ja, att könsrollerna i allmänhet är stela och väldigt tydliga. Eller något i den stilen.

Jag tror inte alls att betald städhjälp hemma skulle göra något för jämställdheten. Det handlar ju bara om att ge män(niskor) med pengar i plånboken en möjlighet att köpa sig tid. Det handlar ju inte alls om att göra könen jämställda. Hur ändras attityder, värderingar och synsätt av att man köper sig tid?

crrly sa...

nefertiti: Jadå!


anna: Jag skulle lika gärna kunna anställa en städgubbe som en städkvinna, det är inte det jag menar. Men har du läst hennes resonemang öht?

crrly sa...

annika: Städare gör också att vi som inte vill eller kan/orkar städa ändå kan få ett fint hem... Jag skulle avguda min städare och knappast föraktat honom/henne... Och vore jag arbetslös skulle jag -- faktiskt! -- mer än gärna söka jobb hos t ex det företag som blogg-Monica har startat. Det är okej att städa hos andra, tycker jag... desto tråkigare hos sig själv.

Man kanske helt enkelt skulle byta en helg. Om vi bor hos er och städar hos er och ni kommer hem till oss och gör detsamma?? ;)

Anonym sa...

En sak som kan vara värd att tänka på är att det där med städning innebär att man släpper in en främmande människa i en del av sin värld som man ofta upplever som väldigt privat.

På gott och ont, såklart.

Unknown sa...

crrly: Ja, naturligtvis har jag läst hennes resonemang. Annars hade jag inte valt att kommentera.

Jag sa inget om att den betalda städpersonen skulle vara man eller kvinna. Visst kan ni välja att ha en "städgubbe" hemma. MEN jag tycker ändå inte att det gör något för jämställdheten i Sverige.

Hon skriver så här: "Hur kan man kräva ökad styrelserepresentation för kvinnor i börsbolagsstyrelser och liknande utan att först göra det möjligt – rent mänskligt och schematekniskt att överhuvudtaget åta sig uppdraget utan att behöva försaka både familj och barn"

Och jag tycker inte att lösningen är att betala städhjälp hemma! Jag tycker däremot att en väg mot jämställdhet kan vara att få familjemännen (exempelvis de nämnda VD:arna) att sitta mindre antal timmar på sitt kontor och ägna fler timmar hemma åt att städa, tvätta, laga mat och ta hand om barnen. Och på så sätt göra det möjligt för kvinnor att göra karriär (om det är vad de vill). DET tror jag kan ändra på attityder, värderingar och synsätt.

Inte att man köper sig tid.

crrly sa...

annika: It´s a deal! Vår magnolia är alldeles ny så den kan man inte sitta under... möjligtvis lägga sig om man rullar ihop sig!


rasmus: Jag vet... vilket har varit ett av mina huvudargument MOT.


anna: Nu måste jag märka ord, sorry. För det första sitter inte vd:ar på sin rumpa på ett kontor hela dagarna, de reser snarare runt massor, åtminstone skulle jag tro att de allra, allra flesta gör det. Är de inte intresserade av att istället sköta hemmet så finns ingenting i världen som kan tvinga dem att göra det. Eller hur menar du att det skulle gå till?

Tvärtom tror jag att även kvinnor tjänar på att man "köper sig tid" och ger någon annan uppdraget att städa hemma hos en. Förutom att man då skapar jobb är det ju då fritt fram för kvinnan med städhjälp att göra vad hon vill med sin extra tid, jobba mer t ex.

crrly sa...

annika: Uuuuhh, jaja, ni har säkert rätt. Eller så. Vi får väl se.


Magnolian är... klassiskt vit med lite rosa, hoppas jag! Men jag har ingen aning. Det är bara en chansning, den är ju helt ny. Har åtminstone köpt den i din hemhåla! :) På det där braiga, fina stället, lite utanför! :)

crrly sa...

annika: Urk! En kommentar till mycket av det du skriver! :)

Hoppas att de äckliga kalsongerna bara var leriga eller så... ;)

Klassåterträffar förtjänar... om inte en hel bok så åtminstone ett blogginlägg. Phuuuuu... :)

Anonym sa...

Thank you!
[url=http://rqjbehlp.com/uymx/usuq.html]My homepage[/url] | [url=http://ujsaqnml.com/satl/xyyt.html]Cool site[/url]

Anonym sa...

Thank you!
My homepage | Please visit

Anonym sa...

Great work!
http://rqjbehlp.com/uymx/usuq.html | http://wjqfhqqu.com/rlpl/ubqo.html