fredag, augusti 11, 2006

crrlys potatis- och purjosoppa med sting
Som alla kan konstatera hos cree har (hade) jag och min baby darling till vår förskräckelse icke mindre än SJU purjolökar hemma igår. Vi har ju en stående prenumeration på färsk, ekologisk frukt och tillika grönsaker hos Årstiderna och förra veckan, eftersom jag var sjuk (jag ska inte tjata mer om det, låååvar!), så gick det inte åt så mycket. Sålunda hade vi tre hela långa stora purjolökar längst in i kylen när jag inspekterade dess innehåll igår, och när sen den nya lådan kom fick vi fyra till. Tacksomfan, varför skicka exakt likadana grönsaker två veckor i rad när det finns så himla mycket att välja på? Nå, jag ska inte klaga för mycket för annars är jag mer än nöjd med utbudet, med själva grönsakerna och frukten och med leveranserna -- och idén. (De som tycker att det är dyrt kan bara dra nåt gammalt över sig, förslagsvis en snittad purjo. Svenska folket lägger mer pengar på godis än frukt, vad säger det?)

Nåväl, vad göra med detta överflöd av purjolök? Naturligtvis, eftersom vi tillika hade två påsar potatis, blev det en gammal favorit, men på crrlys eget sätt. Håll till godo, här följer receptet på crrlys potatis- och purjosoppa med sting!

Skala potatis och skär i små bitar (något större än tärningar). Koka i ca 10 minuter. Snitta, skölj och hacka under tiden en eller ett par purjolökar, låt hacket försiktigt mjukna i olivolja i en stekpanna tillsammans med lite färsk, hackad och rensad chilifrukt, en hel del pressad vitlök, lite örtsalt samt lite chili flakes.
Häll av det mesta av potatisvattnet och spara det. Smula i en buljongtärning bland potatisbitarna i resten av potatisvattnet. Skrapa även ner purjon i potatiskastrullen, skölj ur pannan lite så att allt det goda kommer med. Späd nu försiktigt soppan med lite av det sparade potatisvattnet så att det blir en lagom mängd.
Ät med mjukt bröd som du doppar. Glöm inte rikligt med vatten att dricka till!

2 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det där lät jättegott. Men vad är chili flakes?

crrly sa...

bloggblad: Chili flakes är små, små torkade bitar av chili, finns nog på kryddhyllan eller i asiatiska butiker (våra är en present köpt utomlands).