tisdag, augusti 01, 2006

Kambodja och Cambodia

Läser om att Kambodja numera är chartermål, håhåjaja. Fast det vore jävligt spännande att resa dit, tusen gånger hellre till Vietnam, Laos och Kambodja än Svenssons nya Kanarieholmar i Thailand. Uuuh, vad fördomsfull jag är! ;)

Enjoy this ride. Kim Wilde - Cambodia.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, jag spelade den låten på skivspelaren igår.

Fast åka till fattiga länder som turist är absolut en god gärning, så om man har råd, varför inte?

Däremot finns det en och annan anledning som jag inte känner så mycket för. Jag skulle till exempel inte åka dit för att gräva i detaljer kring Pol Pots läskiga folkmord, besöka benhusen och allt det där, som vissa gör. Hellre då åka med surfbrädan, besöka Angkor och så vidare.

crrly sa...

rasmus, det är precis så jag menar! Ibland ligger historien lite för nära, så att säga.

Svinbra låt, visst? :)

crrly sa...

Eller, förresten, det är inte en god gärning i alla lägen att åka till fattiga länder. Ju. The Beach och så, du vet...

Anonym sa...

Har inte sett the beach, men syftar du på drogromantiserandet eller på att filmteamet sägs ha gått hårt fram? Nu är inte Thailand så värst fattigt, men i det stora hela tycker jag fördelarna överväger, droger eller inte. Den där snorbilliga drinken på hotellet kanske kostar lika mycket som en typisk invånare tjänar per månad. Drinkarna, krimskramset du köper, hotellnotan, allt kan vara STORA pengar för en fattig befokning, och det ger mat på bordet och framtidstro. De pengar du spenderar där under en resa är säkert mycket mer än du betalar i olika former av u-hjälp.

crrly sa...

Jag syftade på naturskövlingen och tvångsförflyttandet av befolkningen som skedde i Thailand innan filmteamet för The Beach var på plats.

Och sen kan man ha delade meningar om huruvida det är hundra procent etiskt att charterföretag skor sig på andra länders befolkningar.

crrly sa...

Och hur kan du säga att Thailand inte är "så värst fattigt"??! Det måste ju ändå bero på vad du jämför med, herregud...

crrly sa...

Sen är det exakt samma krimskrams var man än reser så jag misstänker att det sitter en stor fet rik man nånstans i väst och tjänar pengar på allt det där. Själv köper jag det icke.

Anonym sa...

Jag tycker det är etiskt att charterföretagen skor sig på befolkningarna. Det skapar arbetstillfällen när man skor sig. Och visst, när jag säger att Thailand, där nästan alla vindsurfingbrädor tillverkas, inte är så fattigt så jämför jag med grannländerna. Jag bor hellre i Thailand än i Kambodja just nu. Eller, för den delen, kongo-kinshasa.

Och jo, det sitter nog en fet gubbe i väst och blir rik på en del av krimskramset. Men sen ska det importeras, distribueras och så vidare. Allt det skapar arbetstillfällen. Även om du köper coca-cola och inte inhemskt pressad juice så tjänar lokalbefolkningen pengar på det, trots att coca-cola också gör det.

Anonym sa...

Förresten, vad gäller Kambodja så tycker jag absolut turismen är ett bra tecken. Få har gjort sina folk så illa som Pol Pot och att landet nu kan ta emot turister ser jag som ett tecken på att de värsta skadorna har börjat läka.

crrly sa...

rasmus: Jag tycker bara att det är så tråkigt och sorgligt och upprörande att turismen ska ske på turisternas och västvärldens ("den gamla världens") villkor och inte på turistländernas. En nygammal sorts kolonialism light.