lördag, augusti 12, 2006

crrly skriver uppsats om böcker

Ja, alltså, jag är ledsen att jag blev så mångordig men detta är ett ämne som ligger mig oerhört varmt om hjärtat. Dessutom är jag en nostalgisk person och till yttermera visso var det här ett ypperligt väder att sitta inne och skriva i. Räcker det som ursäkt?

Jag har försökt svara på Tinselflickans utmaning som bestod av tio frågor om böcker. Och nu när jag har klistrat in hela denna jäkla uppsats här ska jag lägga mig i soffan framför Johnny Depp-filmen Benny och Joon. Ansträngande dag! ;)


1) En bok som förändrade ditt liv?
Bibeln. Eftersom jag uppfostrades utifrån den. Eller förändrade och förändrade, men mitt liv hade ju inte sett likadant ut utan den (men vems hade det, strängt taget?). Men det finns ett otal böcker som har format mig, jag har slukat böcker, med ett några års avbrott i tonåren, sen jag var fyra år. När jag var mini (typ på lågstadiet) tyckte jag om att späka mig med skum religiös uppbygglig litteratur, haha.

En första viktig "vuxenbok" eller vad man ska kalla den (egentligen ungdomsbok), med sex i, var "Avva och Nenne" som pappa läste för sina högstadieelever (!). Den hittade jag hemma i bokhyllan. Men jag mixade vilt mellan Hemsöborna, Barbapapa, Oliver Twist, Totte badar, De tre musketörerna, Babar, David Copperfield och böckerna om Tom Sawyer och Huckleberry Finn, fortfarande på lågstadiet.

Kerstin Thorvall, Kerstin Sundh och Gun Jacobson var typiska författare jag slukade mängder av på mellanstadiet, jag älskade socialrealistiska böcker med titlar som "Vart ska du gå? Ut!", "Gunnar vill inte klippa håret" och "Tack – håll käften".

Vad gäller sagor och mer fantasybetonade böcker så har jag aldrig riktigt gillat sånt, utom "Tusen och en natt", men den läste jag när jag var åtta och fick givetvis massor av mardrömmar. "Ronja Rövardotter" var jag så rädd för när den kom ut att jag inte vågade ha den på mitt rum när jag hade läst den. Då var jag elva.


När jag gick i åttan var det jättekonstigt en period: jag gick i skolbiblioteket och bara tog ut böcker på måfå, läste inte ens på bokryggen. Fick då tag i Inger Edelfeldts "Duktig pojke" och Bengt Martins självbiografiska trilogi "Pojkar ska inte gråta", "Bengt och kärleken" och "Ljuva femtiotal". Han har även skrivit "Sodomsäpplet", "Nejlikmusslan" och "Finnas till", som samtliga också slukades av mig vid den här tiden.

Nåväl, de ovanstående romanerna samt "Dansa på min grav" av Aidan Chambers och så Peter Pohls "Janne, min vän" lånade jag vid denna tid i skolan. Det som samtliga dessa böcker råkade ha gemensamt var homosexualitet, lek med könsidentiteter och något slags queertema (även om väl ordet knappast användes så då). En händelse som såg ut som en tanke, men jag lovar att det var en slump. Dock älskade jag böckerna, har läst om dem många gånger och har även använt dem i kurser på universitetet på senare år.

När jag läste litteraturvetenskap hade mitt intresse för böcker nästan förtvinat under gymnasiets tvång (och så hade jag behövt fler böcker som inte utgjorde så drastiska hopp från ungdomslitteraturen, jag vågade inte läsa ”vuxenböcker” för jag inbillade mig på allvar att man då tog det slutgiltiga och avgörande klivet till ”de vuxna”, the point of no return alltså, och att det sen inte skulle vara någon återvändo, då skulle man aldrig få vara barn sen och aldrig mer läsa ungdomsböcker). Nå, jag kom över det och jag kan verkligen tipsa om att försöka komma över universitetens litteraturlistor till litteraturvetenskapen om man vill ha boktips!

Dock kräver en del av de böckerna att man sedan diskuterar dem för att man riktigt ska förstå dem och på den tiden jag pluggade var det verkligen korvstoppning som gällde; man kunde vara tvungen att läsa flera romaner per dag förutom facklitteraturen. (De strök stora delar av litteraturlistan efteråt.) Nåväl, de böcker jag älskade mest under kursen var "Niels Lyhne" av J P Jacobsen, "Tåbb med manifestet" av Lars Ahlin, "Drottningens juvelsmycke" av C J L Almkvist och "Stormen och vreden" av William Faulkner. De har allesammans också förändrat mitt liv.



2) En bok du läst mer än en gång?
Det finns oerhört många sådana, exempelvis dem jag läste i min ungdom, jag hade då en tendens att läsa om och om och om igen de böcker jag gillade. Femböckerna och Kittyböckerna har jag nog läst tjugo gånger, många av dem.


3) En bok du skulle vilja ha med på en öde ö?

Någon praktisk som kan tala om hur jag ska kunna överleva och gärna ta mig därifrån på ett smart sätt... Men Yann Martels "Berättelsen om Pi" skulle nog hålla hoppet uppe länge!


4) En bok som fick dig att skratta?
Jag har nog skrattat mest åt "Stilblommor och grodor: fynd på språkets gröna ängar" samt böcker av Povel Ramel (I min galna hage) och Tage Danielsson (Bok).


5) En bok som fick dig att gråta?
När jag var liten (eller hrm, ända till typ förra året…) var jag väldigt "okänslig" och oromantisk, blev aldrig såpass berörd av böcker eller filmer att jag grät, men en bok var ett stort undantag: "Jack, berättelsen om en hund", som jag läste när jag var åtta. I slutet, när hunden Jack är med sin husse och jagar, skadas hans ben så illa att husse måste skjuta honom och det var så vansinnigt hemskt beskrivet hur han lurar hunden att se åt ett annat håll med glad förväntan och sen får en kula i sig. Jag läste förresten som liten mängder av böcker om hästar och hundar fast jag inte var ett dyft intresserad av djuren ifråga utan mest rädd. Terapi?!

På senare år har jag gråtit av Johanna Thydells I taket lyser stjärnorna, till exempel.


6) En bok du önskar hade skrivits?
Finns inte alla böcker redan? Det känns ofta som om det snarare finns för många böcker... men det som Tinselflickan saknar, en "fantastiskt rolig, underhållande men samtidigt undervisande bok om barnlöshet och vilken livskris barnlösa genomgår" vore ju inte dumt.


7) En bok som inte borde skrivits?
Å, vem är jag att döma? Men onda böcker som uppviglar till onda handlingar (definiera det, liksom!) är väl inte särskilt nyttiga. Fast jag har så svårt att svara på något sånt här... en bok är en bok är en bok, liksom, och den kan mycket väl vara vacker eller ha ett exempelvis kulturhistoriskt värde och bara därför förtjäna att få leva. Eller hur man nu ska uttrycka det. Men visst, en massa jävla skräp säljs det ju förstås, men som sagt, ska inte de som njuter av exempelvis kiosklitteratur få fortsätta göra det?


8) En bok du just nu läser?
Jag läser ett antal parallellt, just nu mer frekvent tre romaner:

Alexandra Coelho Ahndorils "Stjärneborg", om Tycho Brahe och hans arbete på Ven. Seg!

Suzanne Brǿggers "Crème Fraîche". Konstig! Men smårolig.

Karin Fossums "Jonas Eckel". Gillar!


9) En bok du tänkt läsa?
Jag äger flera hundra som jag inte har läst än (har inte jobbat i bokhandel för inte…), så det finns ju rätt många att välja på, men jag tänkte snart ta itu med Joyce Carol Oates "Blonde". Och Fredrik Eklunds "Bananflugornas herre".


10) Skicka vidare till fem personer!
Sara!
cree igen (sorry…)!
Salt!
Aequinoxia!
Lotten!

6 kommentarer:

Anonym sa...

jag har ju nyss gjort - på uppdrag av maria.just.as =)=)

crrly sa...

Ahaa. Missade jag, bakläxa! Måste jag läsa sen ju. Jag får tagga nån annan!

Anonym sa...

Ååååh. Hjäääälp. Taggad. Ok, men inte idag. Kanske nästa vecka.

(Är helt förkrossad: INGEN bok har förändrat mitt liv jue!)

crrly sa...

lotten: Du har lite att fundera på med andra ord! ;) Det är ingen brådska!

aequinoxia sa...

Resultaten är uppe på min blogg nu. Fast jag ser att jag skickade vidare till samma person som du. Och jag kan inte komma på fler!!! ;-)

Lotten Bergman sa...

Nu har jag varit en mycket lydig kvinna.