onsdag, januari 18, 2006

Hjärt-lungräddning

Har just genomgått repetitionskurs av andning, blödning, cirkulation (chock), plus hjärt-lungräddning och första förband. Så himla bra att man får göra sånt här på jobbet. Jag har lyckats gå igenom hela svenska skolsystemet, inklusive gymnasium, folkhögskola, komvux och universitet, utan att vara i närheten av något sådan utbildning!! Helt vansinnigt. Det borde ju verkligen vara allmänbildning och borde börja läras ut på mellanstadierna med repetitioner och övningar varje år. Hur många liv skulle inte kunna räddas då?

Man får minsann lära sig hur man bäst tar hand om sin cykel, men inte hur man tar hand om sin sjuka kompis... *muttra*

8 kommentarer:

jovanna sa...

vi fick lära oss på gymnasiet, men det minns man ju inte.

ps. titta på min nya blogg
http://skyltar.blogspot.com/

Eva-L sa...

Var du inte heller med därute i skogen nmär vi skulle lära ettorna hur man skulle lyfta Mia-lusa med brutet ben efter hon blivit skrämd av en älg eller hur det nu var?

Anonym sa...

bäst du pallrar dig till stockholm omedelbums för klockan 18:30 ska jag träna step, och det kan bara sluta med andnöd och hjärtinfarkt. =)

Annika sa...

Ja, jag fick en sån kurs nån gång år 2001. Man borde repetera den vartannat år känner jag, för om jag skulle ge hjärtmassage nu hade jag liksom bara knådat på och tyckt att jag var jätteduktig, brutit revben och tagit livet av offret.

Jag måste gå en kurs i barnlivräddning, skulle aldrig våga åka och bada med mitt eget barn om jag inte kan det.

En annan bra grej nu när man kommit upp en bit i åren (eller föräldrarna) är att veta hur man kollar om någon har fått stroke. Jag tror det var nåt i stil med att man ska be personen höja armarna, le och säga vilken veckodag det är. Kommer man snabbt till läkare vid stroke så är det vansinnigt stor skillnad jämfört med om man blir lämnad med skadan i flera dagar tills folk orkar lägga märke till att man verkar konstig. Tydligen märker man inte själv när man får stroke utan känner sig bara lite konstig.

Vi på Kantarellen sa...

Av någon anledning har jag gått på två sådana kurser.

crrly sa...

jovanna: Fick ni??? Åh. Ska kolla bloggen!

eva: Hahahahaha! Vi spelade istället en pjäs vid en ruin där vi bara pratade latin. Den var skitbra. Enligt Lindaräng..... ;D


mary: Oh! Hur gick det? Lever du??!


annika: Japp, har fått den där strokegrejen som mejl, ska lägga ut det som en blogg tänkte jag... Nån gång!


mamse: Men gud vad bra. Vill mä!

Anonym sa...

hallå, jag lever, tack för frågan! Tydligen är jag inte så icke-spänstig som jag ville påskina. Kunde till och med höja brädan idag! =) Woohoo!

crrly sa...

mary: Höja... bräda?! Hm, jag vet inget som step, men vad skönt att det gick bra! :)