onsdag, juni 14, 2006

Dagens ord


Dagens ord är nog nästan det fulaste hittills: döbattang!

ne.se säger:

döbattang´ subst. ~en ~er ORDLED: dö-batt-ang-en• (vanl. plur.) dörr som är delad i två längsgående halvor vanl. mellan äldre, finare rum {edubbeldörr, saloondörr}HIST.: sedan 1838; av fra. porte à deux battants med samma bet., eg. 'dörr med två dörrhalvor'Ordet döbattangdörr måste väl ändå därmed vara en tautologi? Men som tur är stavningsmässigt finns åtminstone en alternativform (ne.se igen):deuxbattantdörr [døbata´N-] (fr. porte à deux battants 'dörr med två dörrhalvor'), döbattangdörr, dubbeldörr, dörröppning med två dörrblad sidohängda i var sitt sidostycke i samma karm.


Tack för det. Döbattang ser lika fult ut som uttalshjälpen i Systembolagets katalog (finns den kvar, uttalshjälpen?!). "Väng blang" hit och "väng blang" dit, ser otroligt komiskt ut i skrift och det låter säkert inte så väldigt bra när en icke franskkunnig ska läsa det högt innantill för Bolagets personal heller. (Vad kul de måste ha åt det, om de själva kan franska vill säga. Dessutom, "blang" precis som om franskan är synonym med den man pratar på Rivieran, det blir bara så jättepinsamt! Men hur tusan ska man få svensken att fatta det nasala uttalet?!)Fler Dagens ord:

(Här hade jag lagt alla länkar men av nån anledning ville Blogger inte ta dem!! Grr. Så kopiera in i webbläsaren om ni hittar nåt ni vill läsa mer om.)

http://crrly.blogspot.com/2005/10/dagens-ord.html Finka

http://crrly.blogspot.com/2005/10/dagens-ord_21.html Prutthurtig

http://crrly.blogspot.com/2005/07/en-lsupplevelse.html Bakfett

http://crrly.blogspot.com/2005/10/dagens-nya-ord.html Lala

http://crrly.blogspot.com/2005/08/dagens-ord_11.html Persiflage

http://crrly.blogspot.com/2005/08/dagens-ord_24.html Hinter schwedischen Gardinen/räjong

http://crrly.blogspot.com/2005/08/dagens-ord.html Kannelera

http://crrly.blogspot.com/2005/12/dagens-ord_09.html Taikonaut

http://crrly.blogspot.com/2005/12/dagens-ord.html Vikon

5 kommentarer:

vandrarvild sa...

haha "jag vill ha ett vääng blaaaaang till mina reker"...
och döbattangdörr blir ju dubbeldörrdörr juh.
jag gillar ordet persiflage. men jag måste komma på hur jag ska kunna använda det.
"Dagvill" är annars rätt fint.

vandrarvild sa...

föresten låter bakfett som ett stort arlse som hänger ner till knävecken. Bakfett. Sånt man rullar in i trosorna. rumpans version av hängbröst.

aequinoxia sa...

Svenskar i allmänhet grejar inte nasalljudet. Eller är det bara skåningar som inte fixar det. Jag försökt lära min mamma att säga "croissant" på franska i tio år, men inte går det.

Döbattang - det är i klass med bärnässås. Och ja, jag har sett det skrivas så... Majonnäs har jag vant mig vid, hollandäs tycker jag är fult, bärnäs ger mig utslag.

vandrarvild sa...

kroasååång alltså? rätt trist bröd. fast fint namn.
jag säger inte bärnää länge utan bea :)

aequinoxia sa...

Om du säger hela ordet, vandrarvild, så tänk på att det ska vara 's' i slutet. Bärnääääs, alltså. Kroasååång säger mamma med, men det är inget 'ng'-ljud på slutet, utan nasalljud.

Usch vad jag låter snobbig nu - det är inte meningen.