onsdag, december 21, 2005

Husägare?

Ja, frågan är nu om vi ska typ börja spekulera i fastigheter... När man har kollat runt lite efter lägenhet till mamma börjar man ju fundera. Inte ens i bonnhålorna verkar det finnas treor för under 5 000 kronor, vilken är hennes smärtgräns. Snarare kostar de (de som är mysiga alltså, hon har ju självklart vissa krav, bostaden kan inte ligga i ett vanligt hög- eller låghus så klart), uppåt 7 000--8 000 kronor. Suck, otroligt.

Nu bor hon så otroligt mysigt... precis vid kanalen. Kanalbåtarna glider förbi nedanför hennes vardagsrumsfönster. Lägenheten finns i en gammal omgjord villa, där rummen gjordes till flera bostäder för länge sen. Gamla vackra trägolv, all charm och så vidare. I en vanlig lägenhet i ett vanligt bostadsområde har hon inte bott på närmare 35 år, och givetvis ska hon inte behöva göra det heller. Omgivningarna är så viktiga! Hon älskar skog, natur och vatten (hav eller stora sjöar), hon promenerar och cyklar mer än gärna.

Hon ska jobba i Mellanskåne och vi söker bostad åt henne i Mellanskåne: Eslöv, Höör, Hörby, Landskrona (mitt förslag, för havets och de låga prisernas skull; är man inte med i nån juggemaffia tror jag heller inte att det blir några problem), Sjöbo -- och så alla små hålor runtomkring, alla små byar och samhällen. Konklusion: Hyreslägenheter är dyra (jämförbara med Malmö, Lund och Helsingborg, liksom!), medan villorna knappt kostar nånting.

Ett alldeles nybyggt hus vi råkade hitta i en håla var visserligen relativt dyrt i inköp (fast tja, kanske ändå inte, det var mycket för pengarna men om man säger så här då: köpeskillingen ligger på en ganska hög nivå), men den stora fördelen med nya villor är den extremt låga driftskostnaden. Det huset jag pratar om nu skulle, med en kontantinsats på (i detta sammanhang) blygsamma 50 000 kr, bara kosta lite drygt 4 000 kr i månaden! Då ingår en viss liten amortering till och med.

Nu ska vi bara försöka få mamma att förstå att det inte är så galet som man kan tro att vi vill köpa henne ett hus, 125 kvm stort och i toppskick...


Det är så himla himla spännande!!!! :)

10 kommentarer:

Sunflower sa...

Ja du, bostadspriser....det är inte kloookt! Mina föräldrar har enplansvilla/lägenhet på 85 kvm, fräscht och fint, altan på framsidan, men med riktigt skyddad insyn, och bakom huset är det mindre fotbollsplan, sol dagarna i ända. För 125 000 kr!!! Här kan man inte ens hitta en liten garderob att bo i för de pengarna. :/

crrly sa...

sunflower: Nä, knappt ens om man tjugondubblar priset...

Annika sa...

Ja, alltså, hus är ju super duper!För 1000 kr mer i månaden än vad vi betalade för vår trea i Malmö på 85 kvadrat får vi nu 150 kvadrat boyta, källare under hela huset, vind plus en trädgård på 1200 kvadratmeter.

Små söta hus har jag sett på Hemnet, det var även så vi hittade vårt. Sen om man bor i en liten by så kan man ju rätt lätt få hjälp med folk som kan reparera osv, man behöver bara fråga i närmaste affär eller en granne så vet de någon.

Unknown sa...

och jag som börjar bli helt hjärntvättat: läser lägenhetsannonser och tycker att - en miljon bara det är ju ingenting för etta på 25 kvm!!

det finns onekligen en nackdel med att bo i stockholm.

crrly sa...

annika: :) Jaaaa. Å, det här ska bli så himla spännande!


sofia: Jag fattar inte, FATTAR inte, vad alla människor ska stressa runt i skitiga storstäder för...

crrly sa...

PS till mig själv: ... när man kan stresa runt så bra på landet... *hrm* :p

crrly sa...

PPS: ... och "stresar" så man inte ens kan stava... GAH.

Unknown sa...

tänk jag hör till dem som kan bli superstressad av att vara ute på landet och lugn av att komma tillbaka till stan....

Tur att vi alla är olika : )

och största nackdelen med stockholm som jag ser det är just de överhöga bostadspriserna : (

crrly sa...

sofia: Det är så coolt med Skåne för där har man allting inom en halvtimmes avstånd, nästan var man än är: storstan (Köpenhamn, i viss mån Malmö), mysiga småstan (Lund, Ystad, Simrishamn), bonnlandet med bara åkrar, skog, sjöar, hav, ja, allt... Wow, jag borde arbeta som turistambassadör... ;p

Annika sa...

Ja, så är det faktiskt med Skeåune tycker jag också.

I like it!