torsdag, december 15, 2005

Slöja, tuttar, tabun

En kollega berättade för mig om 10-åriga dotterns klasskompis från ett arabland (hjälp, sorry, jag kommer inte ihåg vilket, pinsamt!). Flickan bär slöja och tilläts inte av sina föräldrar att ta av den ens efter skolgympan när hon skulle duscha. Det blev en aning trassligt för flickan var tvungen att avbryta lektionen i förtid för att smussla av sig slöjan om hon ville komma åt att duscha sig ordentligt och sen snabbt sätta på den igen för att hinna dölja håret innan klasskamraterna kom dit. Till slut blev det ohållbart, så föräldrarna gick med på att flickan skulle få ta av sig slöjan när hon skulle duscha, det gjorde inget om hon visade håret för de andra flickorna i klassen.

När hon så tog av sig slöjan för första gången i omklädningsrummet så att de andra såg gick det ett sus bland dem. Hennes hår var det vackraste någon av dem hade sett! Kolsvart, långt ner till midjan, lockigt, glänsande. Nu har det blivit veckans höjdpunkt när hon ska ta av sig slöjan, alla de andra flickorna ser hela tiden fram emot att få se det vackra håret igen...


Och jag kom att tänka på en sak. Om man tänker på vad som är tabu hos oss, i vår kultur. Tuttar till exempel. Och tänker sig hur det skulle låta och se ut om det vore en tjej som inte hade visat tuttarna förr i omklädningsrummet men sen började göra det, och de andra tjejerna upptäckte att de var fantastiskt vackra. Skulle det gå ett sus genom hopen? Skulle de ge henne komplimanger? Skulle det bli veckans höjdpunkt att äntligen få se dem igen?

11 kommentarer:

Laanna sa...

Ha ha. Rätt bisarr tanke!

Annika sa...

Ha ha!

Är det inte det man har silikon och snoppförlängning till? Att se bra ut i omklädningsrummet? Själv har jag garderat mig med bådadera! :-)

Anonym sa...

så hon fick inte visa håret ens för tjejerna förut? låter mycket märkligt... min f.d. granne med burka hade inga problem med att ta av den inför mig som kvinna, och hon var ändå extremt "rättrogen".

Anonym sa...

Lika intressant är att så gott som alla kulturer har nån form av tabun. En kompis var på ön Yap (med de jättelika stenpengarna) och brukar visa en bild där han poserar tillsammans med byns alla kvinnor. Alla har bar överkropp. Deras tabu var att visa låren. Höftskynkena åkte bara av när enbart äkta hälften såg på, att visa nåt mellan knäna och höfterna var hemskt!

Anonym sa...

Kan tillägga att det var jag som postade senaste kommentaren och klickade fel.

Annika sa...

Spännande. Ön Yap. Det ska jag googla!

Jag har jobbat på en skola med många elever från muslimska länder, och de har såklart olika regler för vad som är OK och inte. En del tjejer hade slöja och visade glatt rumpan i tajta byxor, andra sa att håret och höftpartiet var det viktigaste att dölja.

Många sa att familjen hade börjat med slöja när de kom till Sverige och i många familjer var slöjan valfri.

crrly sa...

la anna: Ja! ;)

annika: Bra! *s*

cree: Sederna varierar väl en del...

rasmus: Ah. Stenpengar? Det är ju intressant det där... många folkslag i Sydamerika och Afrika har väl inga problem med bröst just... Vi hade en jättegubbsjuk och äcklig lärare i religion (...) och psykologi på gymnasiet, och han brukade tjata om den otroliga mängd bröst han hade sett i sina dar, för att han hade varit så myket i Afrika. "Runda, långa, stora, små, toppiga, hängiga", bla, bla. Vem bryr sig, sån j-a tröttsam gubbe...

Anonym sa...

Då tar jag väl och berättar lite om stenpengarna då. Stenpengarna, stora som kvarnhjul, bröts på grannön Palau, av en bergart som inte fanns på Yap. Frakten av stenarna över havet i utriggarkanot var så klart vådlig, och hur många som dött under frakten bestämde på nåt vis hur mycket pengen var värd.

För länge sen fraktade man faktiskt över pengen till sin nye ägare när man köpte nåt, men efterhand lät man pengarna ligga och lät dem byta ägare utan att flytta på dem. Alla visste ju vem stenen i Kalles trädgård var, inga problem.

När européerna hittade Yap, var stenpengarna en fördel. På andra öar lyckades ofta européerna köpa vad som helst och lite till (inklusive rätten att förslava folket o.s.v.) för lite glaspärlor och annat billigt krimskrams. Yap-borna bara skrattade åt de vitas ynkliga betalningsmedel och förkunnade att de minsann hade RIKTIGA pengar.

En enda europé kom på ett sätt att handla med Yap-folket: han hjälpte dem frakta över pengarna till Yap med sin båt och blev hjälte bland invånarna.

Yap är också känt för Mantaray bay, som har världens högsta koncentration av djävulsrockor, mantor. Koncentrationen av dykare som rest dit för att få simma med mantor är därför också hög.

Kolla lite på http://www.mantaray.com och avundas de som har råd att åka dit.

crrly sa...

rasmus: Ah! Tack för all info och länken!! :)

crrly sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
crrly sa...

Rockor!!!! Coola! :) Jag älskar dem inne på Universeum, de kommer ju upp till ytan för att få gos! Så kan man klappa dem! Det är så häftigt.


Så har man fått ett nytt drömresmål då, tack! :)