torsdag, augusti 11, 2005

Dagens ord

Nu har jag lärt mig ett nytt ord igen: persiflage.

ne.se:

persiflage [-flq:´S] (fr., av persifler 'förhåna', 'driva med', av per och siffler 'vissla'), drift, gyckel. De kvickt ironiska angrepp för vilka Strindberg i "Det nya riket" utsatte en rad samhällsföreteelser som han ogillade är typen för persiflage som litterärt vapen.

12 kommentarer:

vandrarvild sa...

uttalas det" pärsiflasch" eller? Och i vilket sammanhang ska man använda ordet då? "Jag tänker inte stå ut med ditt persiflage"? eller
" Jag tänkte jag skulle PERSIFLERA med dig lite?" *HAHAHAHAHAAA*
Eller blir det persiflaga? "pärsiflascha"
*skrattar högt*

crrly sa...

lena: Visst ser det knasigt ut! Jag tänker mest på persilja... Det uttalas nog pärsiflasch, ja! Nu ska jag persiflera dig... ;)

Jesper sa...

Apropå musik som ni pratade om på Lenas blog, så tänkte jag att det kanske är dags för Jepser att skicka en ny bilkörnings-cd till crrly? :-D

Jag håller på att samla ihop öslåtar i en mapp som jag kallar "blandad energi". Och så tänkte jag dårå göra en skiva av toplistan här: http://www.last.fm/user/Zombimonster/
(Top Tracks – Overall alltså)

Kan det vara något? :-)

Jesper sa...

Jag tror en persiflage är ett slags regnskydd som man sätter på bilen när det regnar mycket. Det är som en huva som man trär över hela bilen, så att det blir som ett litet tak på bilen - där fram. Ja, så är det. Men detta gäller bara gamla bilar, sådana som de körde i början av 1900-talet.

crrly sa...

jesper: :) Glad jag blir. Blir du orolig när jag berättar att jag lyssnar på P3 i bilen eller?? ;) Ja tack, alla som vill får hemskans gärna skicka skivor till mig! Så klart! :)

Och... är du säker på att det är till bilar? Det kanske har med persikor att göra? För att de inte ska ruttna vid skörd?

Jesper sa...

Haha! Nädå. P3 är okej. Hade du lyssnat på reklamradio hade jag däremot blivit orolig. Men det tror jag inte du gör. :-D

Dock har jag slarvat bort adressen din, så den får du gärna skicka så ska jag bränna en fin-cd åt dej.

Hmmm... Nu när du säger det... Persiflag... Det har nog något med persikor att göra. Men jag tror att det är när persikor ligger för länge i solen. Då flagnar de liksom. Som människor. Persiflag alltså. Eller på franska Persiflage. Det finns sollotion för persikor också.

crrly sa...

jesper: Jag har faktiskt i min ägo en ansiktsmask med persika. Tänk om jag har missuppfattat det och den egentligen var för persika??! Fan också. Det förklarar iofs en hel del... Den är inte särskilt bra. Nu måste jag ju hem och kolla!

Jag ska mejla dig min hemadress... ska ba hitta din mejladress! *s*

vandrarvild sa...

ni är så söta. persikor har hud. dem kan man ju inte äta.

crrly sa...

lena: Uuuh! Med fjun dessutom!!

Jesper sa...

Är det kanske därför det heter Per-sikor? För att det är levande varelser? Ja, så är det nog. Ja. Ja då. Japp.

crrly sa...

jesper: persi-kor. Ju.

Jesper sa...

Kor? Persiska kor? Aha...