onsdag, augusti 17, 2005

Djuren i naturen...

Åkte förbi en djurtransport imorse. Små knorrar stack ut och jag fick som vanligt när jag möter denna syn tårar i ögonen. Av förtvivlan, sorgsenhet, uppgivenhet och frustration.

Hur försvarar ni att ni aktivt stödjer detta? Är det gott att äta upp ihjälstressade, plågade djur? För ni vet väl hur det går till på exempelvis slakterier? Skulle ni klara av att göra ett studiebesök på ett slakteri? Om inte, känns det, handen på hjärtat, naturligt, fint och bra att inte vilja veta vad ni äter, egentligen?

Äter ni lika gärna upp er katt, hund, kanin eller häst? Vilken är skillnaden egentligen? Det är ju bara en fråga om kultur, eller hur? Eller äter ni även grisar och kor som ni har känt, personligen? Tänk efter, är det inte lite konstigt att ni vägrar ta reda på vad korven eller syltan eller fiskpinnen eller leverbiffen eller laxpuddingen eller köttbullen egentligen består av? Ni äter ju det! Vill ni inte veta vad ni stoppar i er egen mun, i er egen kropp?

Maten vi äter är vårt bränsle, det som ska göra att vi orkar med livets alla påfrestningar. Hur kan man då göra det medvetna valet att förtära andra varelser? Hur kan man vilja ha delar av andra varelser ligga i tarmarna? Känns det behagligt? Mår ni bra av att veta vad – vem – ni äter? Ser ni inte djurets blick framför er? Hör ni inte varelsens förtvivlade rop när han eller hon ser sina vänner eller sina barn föras bort och dödas, gör ni verkligen inte det?

Det ni kallar "kött" och ser som mat är i själva verket muskler. Vad använder man muskler till? Jo, att röra sig, gå, hoppa och springa. På det sättet har också djuren ni äter nyttjat sina muskler. Hoppat och sprungit, lekt och busat.

Att bara glömma, förtränga, inte låtsas om, hur fungerar det? Hur kan ni vända er bort? Ruska på huvudet och bara fortsätta som ni alltid har gjort? Tiga och stoppa i er. Låtsas som ingenting. Eller skratta bort det. Till och med njuta. Av att subventionera dödandet. Har ni inga känslor alls? Hur är det med empatin? Hur begränsar man den? Till den egna djurarten – är det bara människor som är något värda? Är det bara människor som förtjänar att leva för sin egen skull? Tror ni att människan är den enda varelsen som tänker, känner och kan lida? Och som är den enda varelsen som förmår sakna sina barn, syskon eller vänner? Tror ni det på fullt allvar?

Anser ni att människan är det klokaste djuret? Hyser ni åsikten att allt på jorden bara tillhör människan och att hon får göra exakt vad hon vill med det? I så fall, borde då inte människan ha ett ansvar för det hon gör? Borde hon inte ta hand om sina medvarelser?

Är det er egen bekvämlighet som får råda? Är det verkligen så otroligt jobbigt att låta bli något? För ni kan inte komma och påstå att det inte finns alternativ till köttet. Det är bara ren och skär lättja det handlar om, eller hur? Eller är det dumhet? Elakhet? Cynism? Likgiltighet? Egoism?Och så är det vi som väljer bort animaliska produkter som anses avvikande, udda, konstiga, som ska vänja oss vid idiotskämt och helst bara le lite dumt när vi hånas och blir utskrattade.


Vi som tänker själva. Vi som vägrar gå med på att plåga och mörda andra, tänkande och kännande djurarter på vår jord. Vi som har insett att det finns alternativ och att det är vi som människor och medvarelser som bär ansvaret. Det är vi som är idioterna, dårarna, fjantarna, mesarna, galningarna och dumhuvudena.


Jag fattar det inte. Kommer aldrig att göra.

En liten film.

27 kommentarer:

Anonym sa...

Linda Skulle?? Eh ;-)

Googla efter en blog counter dååå!

crrly sa...

pernilla: Du kommenterar fortfarande på fel inlägg... :p

Anonym sa...

Naiva veggo-argument trodde jag var dött. "Ät inte dina vänner" och andra argument på samma barnnivå gör hela den vegetariska rörelsen en stor otjänst. Bilden av lyckolandet med långhåriga hippies kommer inte att suddas ut förrän man fokuserar på det största problemet med köttindustrin, nämligen resursslöseriet. Vinsten i att fler blir vegetarianer ligger inte att dina kära kor lever längre och lyckligare (i en vegetarisk värld lever de nämligen inte alls eftersom ingen har något intresse av att föda upp dem) utan att miljön på sikt blir bättre och troligen även samhällsekonomin.

Helt personligen koncentrerar jag min energi till att kämpa mot orättvisor som drabbar människor. Djur är inte mina vänner och den enda nytta som finns med djur är 1: De smakar gott 2. De äter andra jobbiga djur.

När världsfred och demokrati härskar över världen och man genodlat fram en planta som smakar blodig biff då blir jag oxå vegetarian.

deeped sa...

Carnivore är lite väl naiv själv.
Men när det gäller djurätande så handlar det helt enkelt om att vi är djur. Om vargarna kunde bygga bilar och slakterier - skulle de då låta bli? Problemet med dina argument är att du implicit säger att människan just är mycket mer värd och intelligent eftersom vi skulle kunna låta bli att utöva våra fullt normala rovdjursbeteenden. Skuddar man lite på ytan i djurvärlden finns det många arter av insekter som håller sig med såväl slavar som "köttfabriker". Är det mer "etiskt"? Om motargumentet är "att de bara följer sina instinkter" så har du förklarat att människan är skapelsens krona. Då är frågan - skapelsen krona har därmed rätt att använda (inte utnyttja) resten av skapelsen.

crrly sa...

carnivore: Jag har mängder av andra orsaker till att välja att vara vegan, bland annat just resursslöseriet förstås, men jag valde att bara framhålla det mest grundläggande i detta inlägg, kalla det naivt och "på barnnivå" om du vill.

Att korna inte skulle leva alls i en vegetarisk värld är en gammal fördom. Men man skulle givetvis inte utnyttja dem för människans skull, det vill säga inte tvångsinseminera dem för att få dricka mjölken och inte döda dem för köttets skull. Dock behövs de för att hålla våra landskap öppna, så att vi kan odla t ex. Därmed inte sagt att de ska hållas inlåsta större delen av året. Och därmed självklart inte sagt att de ska födas upp som en del av en industri.

Att kämpa för människors rätt utesluter knappast att dessutom föra djurens talan, snarare är det så att de/vi som engagerar sig/oss för djuren mycket ofta är engagerade i mänskliga rättigheter också.

Och varför skulle det bli världsfred innan människan har slutat döda djur? Det där går nog hand i hand, är jag rädd, och har med respekt för allt liv att göra.

Det är för ynkligt att köttätare aldrig har bättre skäl att konsumera andra varelser än att "det är gott". Hur egocentrisk och "art-istisk" får man vara?

crrly sa...

deep|ed: Du säger:

"Problemet med dina argument är att du implicit säger att människan just är mycket mer värd och intelligent eftersom vi skulle kunna låta bli att utöva våra fullt normala rovdjursbeteenden."

Jag har verkligen aldrig påstått vare sig att människan är mycket mer värd eller mer intelligent än andra djur. Jag är dessutom emot begreppet "intelligent" -- vad betyder det egentligen? Och sett utifrån vem? Utifrån människan, sure, det är väl självklart att människan/mänskligheten betraktar sig som smartast av alla djur. (Det gör nog en överväldigande majoritet, om man bortser från det lilla problemet att de allra flesta människor säkert aldrig någonsin har funderat över det.) Utifrån nån rymdvarelse som betraktar jorden och ser vad vi (människan) gör med den: Tror knappast det. Utifrån t ex katten: skrattretande tanke.

Apropå att vara "mer värd" än någon annan måste man väl ändå kunna påstå att det är helt och hållet subjektivt. Agdas hund Bullen t ex är ju självklart mer värd för ensamma gamla Agda, 75 år, som inte har några människovänner eller släktingar än vad Stellan Pettersson i Grebbestad, som hon aldrig har träffat, är. (Puh, hänger du med?)

"Fullt normala rovdjursbeteenden" -- ptja. Köttindustrier?

forts...

crrly sa...

deep>ed forts: Du säger:

"Om motargumentet är "att de bara följer sina instinkter" så har du förklarat att människan är skapelsens krona. Då är frågan - skapelsen krona har därmed rätt att använda (inte utnyttja) resten av skapelsen."

På A svarar jag att jag nog skulle ha svårare att argumentera med insekter! ;p

Och B fattar jag ingenting av. Det sista du skrev, är det en fråga (vilket du säger) eller ett påstående (vilket det ser ut som), och vad ville du säga med det? Explain, please!

Förresten tycker jag knappast att människan är "skapelsens krona". Vilket hör samman med min förra kommentar.

Anonym sa...

Om människan är mördare när den dödar kor så borde lejon i afrika oxå vara det. Dags att utrota dem?

Genom att dra likhetstreck mellan köttätande och mord så urholkas kampen mot det riktiga mördandet, det människor emellan. Semantik?
jovisst, men det är så det brukar börja.

crrly sa...

anonymous: Skillnaden är minst sagt ganska grav i detta fall, människan har ett fritt val. Varför skulle vi utrota lejonen? Du har ju inte förstått någonting av det jag säger. Lejonen är självklart ockå djur som har rätt att leva för sin egen skull. Läs ordentligt innan du kommer med såna där tramsigheter.

Vad är "likhetstreck"? Och urholkas kampen mot det du kallar det riktiga mördandet för att somliga människor vägrar äta djur? Den logiken ser jag bara inte. Eller är jag som vegan en potentiell mördare just bara för att jag är vegan?

Var går gränsen för empatin? Till den egna arten? Inte en enda av mina frågor har du besvarat...

Vad är det som "brukar börja"?

vandrarvild sa...

darlingvännen, jag håller i alla fall med dig fullt ut. "Utrota köttätande djur i afrika". Snälla, tänk lite själva.

Jag funderar på om jag kan lägga den här bloggen som dagbok på nån annan sajt och länka till dig?

kramar!

vandrarvild sa...

Jag kan inte vänta, jag la texten på sajten, du vet nog vilken, och stör det dig så säg till så tar jag genast bort det. Länkade till din blogg, naturligtvis. Nu ska jag skicka det till min kompis i v-ås, hon som fick mig att sluta äta kött.

tusen kramar igen!

crrly sa...

lena: Jag ska se om jag kan snoka upp det och se vad du har gjort! :) Tack för alla dina fina ord!

Anonym sa...

Ett intressant fenomen är att många av de vegetarianer som försöker omvända köttätare med mördarpratet är för aborter. Hur ställer du dig i den
Crrly?

Anonym sa...

Missade några ord som jag tänkt ha med ovan. Så här skulle inlägget se ut (tror jag):

Ett intressant fenomen är att många av de vegetarianer som försöker omvända köttätare med mördarpratet ( av de jag umgås med i alla fall)
är för aborter. Hur ställer du dig i den frågan Crrly?

crrly sa...

anonymous: Du byter ämne (även om jag kan säga att jag i princip är emot aborter). Varför ska DU ställa frågor om andra ämnen till MIG, dessutom utan att själv ha svarat på en endaste fråga först?

Jag inser visserligen din koppling till mitt inlägg men jag vill är inte det minsta intresserad av att diskutera abortetik med dig. Jag bara undrar hur sjutton köttätare tänker, men det har ingen kunnat/brytt sig om/velat svara på ordentligt.

Anonym sa...

Är det ok om vi opererar bort kofoster och äter?

crrly sa...

anonymous: Jag negligerar såna där inlägg. Och tänker ta bort andra i samma stil.

Anonym sa...

Crrly: ett jättebra inlägg och mycket bra svar till ovanstående kommentarer!!

Är själv vegetarian men skulle gärna bli helvegan. Tyvärr finns inte riktigt orken där. Gör försök på försök men det faller alltid.

Anonym sa...

men, det känns som om det är comments på samma sidan strecket som texten som man ska klicka på..

crrly sa...

sofia: Tack så mycket för dina snälla ord! :) Ja, argument har jag nog så det räcker.

Vad är det det faller på för din del då? Själv tog jag det stegvis så det var inga problem. Ska skriva ett inlägg om det senare nån gång.

crrly sa...

pernilla: Nej, det är under strecket som man ska kommentera! Efter själva inlägget ju, itne före!

Anonym sa...

Ja det faller t.ex. på choklad som att dricka varm choklad på fik. eller äta choklad. Sen faller det på ost (där försöker jag dock äta om det bara är vegetabiliskt löpe, animaliskt är så himla äckligt). Ibland kan jag även äta matlagningsgrädde/youghurt/creme fraiche t.ex. om man blir bortbjuden (och det finns i maten).

ser fram emot fler inlägg i ämnet!

crrly sa...

sofia: Jag läste Vadå vegan och sen kunde jag inte dricka mjölk längre... :p Det går bra att dricka choklad gjord på soja- eller havremjölk, t ex. Och så har jag vant mig vid mörk choklad så nu tycker jag att det är godast, och det är ju inte svårt att få tag i vegansk -- som tur är.

Japp, inlägg kommer! Snart.

Anonym sa...

hej crrly!

har inte läst detta inlägg tidigare, så jag svarar nu.

jag är köttätare. jag älskar kött. jag är dessutom en stor djurvän. jag skulle aldrig kunna döda ett djur själv, inte ens om det vore för djurets eget bästa. jag kan helt enkelt inte. jag besitter otroligt mycket empati och sympati för djur. jag köper aldrig djurtestade produkter och jag gråter och mår fysiskt illa när jag ser djur dödas, misshandlas eller slaktas.

med allt det där i åtanke, hur i hela fridens dar kan jag då äta kött? hur rättfärdigar jag det för mig själv?

ärligt talat så vet jag inte. det går ju inte att rättfärdiga egentligen. det enda jag kan säga är att jag älskar kött. jag hatar grönsaker. jag hatar sojaprodukter. jag hatar tofu. jag har verkligen försökt att vara vegetarian, men jag kan inte. jag åt endast wokgrönsaker och champinjoner i tre månader. man kan inte leva på det i längden.

jag vet att det är fegt och idiotiskt att äta kött när man inte själv vågar se eller kan utföra en slakt. men ändå gör jag det. jag tror inte att det finns några enkla svar på din fråga förutom just de svar du inte vill höra, nämligen att det är förbannat gott och att människan är ett rovdjur. och jag VET att det inte är någon ursäkt. men tyvärr, jag kommer nog aldrig att sluta äta kött.

Anonym sa...

sen måste jag säga att tittar man rent krasst på saken, utan empati, så är ju människan i grund och botten ett djur som äter djur precis som många andra djur. och visst finns det alternativ, men som rovdjur tror jag ändå att man alltid kommer att ha kvar ett visst köttsug, oavsett hur många sojaprodukter som kommer ut på marknaden. vissa kan säkert övervinna detta sug, och det finns säkert de som inte ens känner suget särskilt mycket, men faktum är att de flesta människor älskar kött och fisk osv.

måste bara tillägga att jag i största möjliga mån försöker köpa kött från lokala slakterier där jag vet att djuren behandlas relativt bra iallafall. tycker också att älgkött känns bättre eftersom älgarna ändå får leva fria tills de dödas.

Anonym sa...

åh en sista sak. jag tycker verkligen inte att veganer och vegetarianer är idioter eller liknande, jag avundas och beundrar er för er enorma karaktär.

crrly sa...

karro: Du är snäll du. Fast enorm karaktär, hehe, nää. Jag inser ju att jag har en otrolig tur som aldrig har tyckt om kött, som inte alls tycker att köttfärssås är godare än mince (mmm!), som älskar grönsaker och rotfrukter och linser och bönor etc... för då kan man ju med lätt samvete bara låta bli att äta kött redan som liten, och så kalla sig vegetarian. Om man känner tvärtom är det ju mer komplicerat.

fast jag kan inte bortse ifrån att jag alltid har grubblat väldigt mycket. Och det kändes väldigt väldigt fel att strunta i att man var toroligt äcklad över vad (vem...) som låg på tallriken.

Korrektion: Människan är inget rovdjur utan allätare. Och det är där jag anser att etiken kommer in, vi som kan välja (västvärlden...) bör göra det. Djuren är ju inte till för vår skull utan för sin egen.


Jag förstår mycket väl att du inte kunde leva på wokgrönsaker och champinjoner. Är det nåt jag har svårt för så är det just wokgrönsaker... och champinjoner är urk. *s*